Κίνηση - ματ από την Ελλάδα: Έπεσαν οι υπογραφές για τον αγωγό IGB

Θα μεταφέρει μέσω Ελλάδας-Βουλγαρίας φυσικό αέριο στα Δ. Βαλκάνια

Έπεσαν  σήμερα στη Σόφια,  μεταξύ του Κωστή Χατζηδάκη και της Βουλγάρας ομολόγου του, οι υπογραφές για τον αγωγό IGB που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ελλάδα ανεβάζει τις μετοχές της στο ενεργειακό χρηματιστήριο , προκαλώντας τον εκνευρισμό της Αγκυρας . 

Ο IGB θα έχει μήκος 182 χιλιομέτρων  από τα οποία τα 31 χιλιόμετρα εκτείνονται σε ελληνικό έδαφος. 

Θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Θα συνδέεται με τον αγωγό TAP που  από το 2020  θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Κασπία στην Ευρώπη, καθιστώντας την Αλεξανδρούπολη κόμβο για το αζερικό αέριο.    

«Κάλιο αργά παρά ποτέ. Απόφασή μας να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση και με τους άμεσους γείτονές μας αλλά και με όλη την ευρύτερη περιοχή, διότι η ενέργεια έχει και μια έντονη διπλωματική διάσταση για τη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.  

ΠΑΪΑΤ: ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

Το έργο έχει την πλήρη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, όπως επεσήμανε στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο Star και στον Γιώργο Βλαβιανό ο αμερικανός πρέσβης Τζεφρι Πάιατ. 

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό πυλώνα της Ευρώπης. Χαρήκαμε που ο Χατζηδάκης ταξιδεύει στη Σόφια ώστε να κινητοποιήσει την πλήρη  εφαρμογή για τον αγωγό IGB», τόνισε ο κ. Πάιατ για τον αγωγό που είναι στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής 20 χρόνια τώρα. 

Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟΝ ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ

Η μετατροπή της Ελλάδας σε νούμερο ένα ενεργειακό παίκτη των Βαλκανίων και οι τριμερείς συνεργασίες με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο , αυξάνουν την νευρικότητα της Τουρκίας. Χτες το βράδυ με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα, επιτέθηκε στην Αθήνα λέγοντας πως με τη Λευκωσία και το Κάιρο στηρίζουν την τρομοκρατία και δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες γεωτρήσεις.   

ΠΑΪΑΤ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

«Οι ελληνικές πράξεις βοηθούν ώστε να εμβαθύνεται η ενεργειακή ανεξαρτησία στην Ευρώπη, να αυξηθεί η αντίσταση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγορά και να μειωθεί η εξάρτηση από την GAZPROM και το ρωσικό αέριο. Αυτό λοιπόν είναι ένα win-win γενικά και όπως είπα είναι ένα από τα λαμπρά σημεία της σχέσης μας» τόνισε  ακόμη ο πρέσβης των ΗΠΑ μιλώντας στο Star.  

Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΕΤΑΙ   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ   

Τα Δυτικά Βαλκάνια με τον IGB παύουν να εξαρτώνται πλέον από το ρωσικό αέριο, από το   οποίο σήμερα εξαρτώνται σε ποσοστό 100%. Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού προσδιορίζεται τον Ιούλιο του 2021. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top