«Είμαι Κύπριος» δηλώνει ο Γιούνκερ! Αλληλεγγύη απέναντι στις προκλήσεις

Ούτε ευρώ στην Τουρκία για την επέμβαση στη Συρία διαμήνυσε

Γιούνκερ

«Από αυτήν την άποψη είμαι Κύπριος. Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου με την Κύπρο» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  αναφερόμενος στις παράνομες εξορύξεις της Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας στην Ευρωβουλή, ενόψει της συνόδου κορυφής.

Ο ίδιος  πρόσθεσε πάντως ότι οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι «περίπλοκες» αλλά «σημαντικές» καθώς αποτελεί σημαντικό εταίρο της ΕΕ στο μεταναστευτικό.

Οι τουρκικές προκλήσεις αναμένεται να συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα της Κύπρου και της Ελλάδας, ενώ όπως ανακοινώθηκε σήμερα επισήμως θα  βρίσκονται και στην ατζέντα της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την ερχόμενη Δευτέρα.

ΕΕ: Στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις   

Για το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία που θα απασχολήσει επίσης τους ευρωπαίους ηγέτες, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει «ευνοϊκή» και «όχι γενναιόδωρη» άποψη. «Δεν είναι αυτοσκοπός η διεύρυνση, ωστόσο η ευρωπαϊκή οικοδόμηση βασίζεται στις κοινές αξίες», είπε ενώ αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς, όπως είπε, «το ευρωπαϊκό πλαίσιο και η ευρωπαϊκή προοπτική επέτρεψαν να επιλυθεί μια σύγκρουση δεκαετιών».

Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε επίσης από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ότι η ΕΕ δε θα χρηματοδοτήσει κάποια ασφαλή ζώνη της Τουρκίας στη Συρία, ενώ κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση» την Άγκυρα.

Ερντογάν: Ξεκίνησε η επιχείρηση στη Συρία - Εκρήξεις και καπνοί

«Καλούμε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν,  Όπως σημείωσε η Τουρκία δε θα πρέπει να περιμένει από την ΕΕ να πληρώσει για τη λεγόμενη ασφαλή ζώνη. «Η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πολιτική μετάβαση», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top