Τι αλλάζει σε ΑΜΚΑ - Βρούτσης: Αποκαθιστούμε την κανονικότητα

Για ανεύθυνη πολιτική κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μηταράκης

«Βάζουμε σε τάξη τα αποτελέσματα της ανεύθυνης, βλαπτικής και επικίνδυνης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ΑΜΚΑ» δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης αναφερόμενος στην εγκύκλιο που εξέδωσε το αρμόδιο υπουργείο για τον ΑΜΚΑ.

Με ερμηνευτικό εγκύκλιο το υπουργείο δίνει οδηγίες στα ΚΕΠ και τον ΕΦΚΑ για τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ.

Συγκεκριμένα, δίνονται οδηγίες σχετικά με τις κατηγορίες φυσικών προσώπων που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, που πρέπει αυτοί να διαθέτουν.

Έρχεται η ψηφιακή σύνταξη – Τι θα γίνει με ΑΜΚΑ και δημοτολόγιο

Διευκρινίζεται, εξάλλου, ότι θα ακολουθήσει και συμπληρωματική εγκύκλιος των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη), που θα εξειδικεύουν τα ζητήματα χορήγησης ΑΜΚΑ σε άτομα που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου ή διεθνούς προστασίας.

«Ο ΑΜΚΑ είναι ο ισόβιος αριθμός εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπονόμευσε αυτό το δικαίωμα: στάθηκε ανίκανος να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και εξαιτίας αυτής της ανικανότητας στράφηκε στην εύκολη λύση: την ουσιαστικά άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους, δίνοντας, με το ισχύον πλαίσιο, αυτόματη και ισόβια πρόσβαση σε όλους στην εργασία και στα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.α) και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας», είπε ο κ. Μηταράκης.

Σε tweet του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε πως αποκαθίσταται η κανονικότητα στη χώρα και πως αποφεύχθηκε ο κίνδυνος, που είχε δημιουργηθεί με ην εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ «να παίρνουν μόνιμα επιδόματα χωρίς στοιχεία μετανάστες τρίτων χωρών».

Ποιοι δικαιούνται ΑΜΚΑ και ποιοι όχι

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια»:

Οι πολίτες που δικαιούνται ΑΜΚΑ

1. Έλληνες υπήκοοι που κατοικούν στη χώρα

2. Ομογενείς με ταυτότητα ομογενούς που διαμένουν στη χώρα μόνιμα

3. Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν στη χώρα και δεν εργάζονται, καθώς και τα μέλη οικογενείας τους

4. Δικαιούχοι Διεθνούς Προστασίας και τα μέλη οικογενείας τους

Οι πολίτες που ΔΕΝ δικαιούνται ΑΜΚΑ

1.Έλληνες που δεν κατοικούν στη χώρα

2.Έλληνες πολίτες κάτοικοι εξωτερικού, στο πλαίσιο συναλλαγών τους με τη Φορολογική Διοίκηση με προηγούμενη ασφάλιση ή χωρίς την ύπαρξη προηγούμενου χρόνου ασφάλισης στην Ελλάδα. 

3. Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ στη χώρα για διάστημα μικρότερο των 3 μηνών και δεν πρόκειται να εργαστούν στη χώρα.

4.Ανήλικοι πολίτες χωρών της ΕΕ που γεννήθηκαν στη χώρα και οι Ευρωπαίοι γονείς τους δεν κατοικούν και δεν εργάζονται στη χώρα

5.Ανήλικοι αλλοδαποί τρίτων χωρών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από παράτυπα διαμένοντες γονείς

6. Πολίτες τρίτων χωρών κάτοχοι ισχυρών τίτλων διαμονής που δεν παρέχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και για την έκδοση του τίτλου διαμονής γίνεται γίνεται δεκτή η ιδιωτική Ασφάλιση

Η εγκύκλιος που είχε ανακαλέσει η ΝΔ

Πριν από αυτή την ερμηνευτική εγκύκλιο, είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιούλιο είχε εκδοθεί εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που ανακαλούσε απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που ανέβηκε στη Διαύγεια στις 20 Ιουνίου 2018, για το δικαίωμα απόκτησης ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους.

Με την εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ απλοποιούνταν οι διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ - μεταξύ άλλων - σε μετανάστες και τα παιδιά τους, αιτούντες διεθνούς προστασίας και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Πριν από λίγες ημέρες, 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας πως «με τη διακοπή χορήγησης του ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους παρεμποδίζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά αυτά των ευάλωτων ομάδων όπως των ασυνόδευτων ανηλίκων».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top