Διεθνοποίηση του μεταναστευτικού προωθεί η ελληνική κυβέρνηση

Πέτσας: Ο Μητσοτάκης επανασυστήνει την Ελλάδα στον κόσμο

Ο Στέλιος Πέτσας

Τη διεθνοποίηση του μεταναστευτικού επιδιώκει η κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο μια σειρά από συντονισμένες δράσεις και λύσεις για ένα πρόβλημα «που έχει αλλάξει μορφή από προσφυγικό, που ήταν», όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

«Η διεθνοποίηση του μεταναστευτικού είναι μέσα στις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση», είπε στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το επιδιώξει και στην  προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 17-18 Οκτωβρίου.

Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση: Έχουμε μεταναστευτικό πρόβλημα

Όπως εξήγησε, η συμμετοχή στη Σέγκεν σημαίνει εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις: «Μέσα σε αυτά είναι ο δίκαιος καταμερισμός του βάρους που σηκώνουν οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία σε σχέση με το βάρος συνολικά των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών». Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις συζητήσεις που έχει κάνει ο πρωθυπουργός με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μία καλύτερη κατανομή.

Ένταση στα Ιωάννινα για τους μετανάστες που πάνε εκεί από τη Μόρια

«Η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να ελέγξει τους διακινητές και εμείς πρέπει να αυξήσουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο, κάτι που δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Θα πρέπει να ξαναδούμε τα περιθώρια που αφήνει η κοινή δήλωση», ανέφερε ο κ. Πέτσας, ο οποίος είπε πως όσοι δε δικαιούνται άσυλο ή προστασία θα μεταφέρονται στα κλειστά κέντρα. «Δε θα μπορούν να κυκλοφορούν, είναι μέτρο αποτροπής», υπογράμμισε.

Παράλληλα, σημείωσε πως μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει λίστα με τις ασφαλείς χώρες αναφορικά με την επιστροφή των προσφύγων.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

«Με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό», σημείωσε ο κ. Πέτσας, απαριθμώντας τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος:

- Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

- Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

- Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

- Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

- Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.

- Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

(β) Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, κύριο Σοϊλού.

(γ) Επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης - 18ης Οκτωβρίου 2019.

«Ο πρωθυπουργός επανασυστήνει την Ελλάδα στον κόσμο»

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την αποστολή να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο με το ταξίδι του στις ΗΠΑ, τις επαφές και τις ομιλίες του, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πλέον μια σύγχρονη χώρα που έχει αφήσει πίσω της τη μιζέρια».

Ο κ. Πέτσας στάθηκε στις συναντήσεις του πρωθυπουργού και τις ομιλίες σε επενδυτές για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για την κλιματική αλλαγή, όπου δεσμεύθηκε για απολιγνιτοποίηση έως το 2028 και κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021.

Αυτές είναι οι πρώτες τέσσερις επενδύσεις ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός για την τουρκική στάση που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τόνισε την ανάγκη σεβασμού όλων των συνθηκών και του Δικαίου της Θάλασσας. Εξάλλου, καταδίκασε την προκλητική στάση της Άγκυρας με τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο.

Συναντήσεις πρωθυπουργού με τους αρχηγούς για την ψήφο των ομογενών

Ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ότι σύντομα ο πρωθυπουργός θα κάνει κύκλο συναντήσεων με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά διευκρίνισε ότι δε θα συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Το βασικό θέμα των συναντήσεων είναι η ψήφος των ομογενών, το οποίο «όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ψηφιστεί όχι μόνο από τους 200 βουλευτές, που απαιτείται, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, αλλά και από τους 300. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει συναίνεση. Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στην δική του "προσβλητική και αντισυνταγματική πρόταση, θα υπάρξει συμφωνία με τα άλλα κόμματα"».

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγκαταλείψει τη δική του θέση και να συμβάλλει στην συνεννόηση για το θέμα

Πομπέο και Μοσκοβισί στην Αθήνα

Για την επίσκεψη Μοσκοβισί στο τέλος της εβδομάδας ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «είναι η τελευταία του επίσκεψη ως επίτροπος. Βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση με τους εταίρους για την αξιολόγηση. Η κυβέρνηση επιταχύνει ώστε να καλυφθούν και οι μεταρρυθμίσεις που δεν είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Ερωτηθείς για το τι οφέλη θα αποκομίσει η χώρα μας από την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ζήτησε να περιμένουμε τις ανακοινώσεις που θα γίνουν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 5-6 Οκτωβρίου.

Θέμα ημερών η προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Ο κ. Πέτσας, τέλος, αναφέρθηκε και στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σημειώνοντας πως είναι θέμα ημερών η σύστασή της.

Novartis: Την άρση της ασυλίας του ζητά ο Ανδρέας Λοβέρδος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top