Μητσοτάκης: Τέλος ο ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια στους πληγέντες

Όλα τα άμεσα μέτρα που εξήγγειλε ένα χρόνο μετά την τραγωδία

Μια σειρά μέτρων ανακούφισης για τους πυρόπληκτους στο Μάτι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο τέλος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τις προγραμματικές δηλώσεις, μια μέρα πριν την επέτειο της εθνικής τραγωδίας. 

Σε μια συμβολική κίνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του, αναφέροντας ένα ένα τα άμεσα μέτρα για το Μάτι, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια στους πληγέντες.

Ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι «στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε. «Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάτι: Ένας χρόνος πέρασε και τίποτα δεν άλλαξε

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής. Όπως τόνισε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Επίσης, στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: Οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

Ακόμη, ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι. Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο.

Είπε ακόμη ότι «οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή» και σημείωσε πως οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Χάσατε, προσγειωθείτε στην πραγματικότητα»

Aνταπάντηση στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι η ΝΔ στην πραγματικότητα έχει ενσωματώσει τον λαϊκισμό ως πρακτική του κόμματος, ύστερα και από τα όσα ανέφερε σε συνεντεύξεις του, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.    

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Εσείς είστε λαϊκιστές!   

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να «προσγειωθεί στο σήμερα» και πρόσθεσε:  «Στις 7 Ιουλίου έγιναν εκλογές και τις χάσατε. Ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας λέμε εμείς, σας είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Υποστήριξε επίσης όσον αφορά τις δεσμεύσεις της ΝΔ: «Δε θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών. Λάθη θα γίνουν αλλά δεν θα αμφισβητηθεί ποτέ η προσήλωση στον κεντρικό στόχο. ιγότερα λόγια, περισσότερες πράξεις». 

Κατά τον  κ. Μητσοτάκη «τώρα είναι η ώρα να κάνουμε πραγματικότητα την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενωμένοι προχωρούμε και θα το κάνουμε. Η Βουλή αυτή πρέπει να γίνει ο καθρέφτης μίας χώρας που αλλάζει. Δεν θα επιτρέψω να περάσει ούτε μία μέρα που να μην αξιοποιήσω τη δύναμη που μου έδωσαν οι πολίτες, για να κάνω τη ζωή τους καλύτερη».  

Όπως επίσης ανέφερε «δεν έχουμε μέρα για χάσιμο. Από την εποχή της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις, για την παραγωγή νέου πλούτου. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται αμέσως, ψηφίζεται το σχετικό νομοσχέδιο ως κατεπείγον την επόμενη εβδομάδα».

Ο πρωθυπουργός  απάντησε επίσης στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΝΦΙΑ, ότι είναι για τους λίγους, αναφέροντας:  «Η μείωση δεν αφορά την Εκάλη αλλά τη μεσαία τάξη, την οποία «ο ΣΥΡΙΖΑ εξόντωσε. Τη μεσαία τάξη θα τη στηρίξουμε μέσω της εντολής του πήραμε από τον ελληνικό λαό».

Αναφέρθηκε ακόμα στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, για το  οποίο τόνισε: «Είχα προειδοποιήσει ότι από την ώρα που θα ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι δύσκολο να μην εφαρμοστεί" υπενθύμισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία. Τόνισε πως θα δώσει μάχη για την ονομασία των προϊόντων και πως θα αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος και τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει η χώρα όσο το δυνατόν περισσότερα». 

Όσον αφορά τη μείωση των πλεονασμάτων, την χαρακτήρισε εφικτή, «όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική» και άσκησε σκληρή κριτική σε Τσίπρα – Βαρουφάκης για τα όσα έγιναν το  πρώτο εξαμήνου του 2015. «Τα έφερε έτσι η ζωή σε αυτή την αίθουσα να βρίσκονται ταυτόχρονα το δίδυμο καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 2015 και θα μας δώσετε εσείς συμβουλές για την διαπραγμάτευση. Όταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 συνδυάστηκε η αλαζονεία, η αμετροέπεια, η καταστροφή που οδήγησε σε κλείσιμο τραπεζών και ένα νέο αχρείαστο μνημόνιο και ήταν τότε η ΝΔ να κρατήσει την Ελλάδα όρθια. Πάει πολύ να μας κάνετε και μαθήματα διαπραγμάτευσης εσείς και ο κ. Βαρουφάκης»  τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση μέχρι τις 10 Αυγούστου και αφορούν  το επιτελικό κράτος,  τις  άμεσες μειώσει φόρων που εξήγγειλε το Σάββατο (μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και βελτίωση των 120 δόσεων), καθώς και την  αποκατάσταση της κυβερνησιμότητας των δήμων και την κατάργηση του ασύλου, ενώ απέκλεισε τα σενάρια αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Αυτά είναι τα τρία πρώτα νομοσχέδια που φέρνει ο Μητσοτάκης στη Βουλή

 

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top