Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Εσείς είστε λαϊκιστές!

«Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους» σχολίασε για τον ΕΝΦΙΑ

Κριτική στην εφαρμογή του μέτρου για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας,   στη δευτερολογία του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων, στην εξαγγελία Μητσοτάκη για τη μείωσή του. Αφού ανέφερε πως η παρούσα κυβέρνηση διατηρεί «τη δική μας πρόταση για μείωση ως 30% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες», αλλά «επιβαρύνετε επιπλέον τον προϋπολογισμό με 300 εκατ. για να δώσετε μεγάλες ελαφρύνσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες. 77 ευρώ έκπτωση για ένα σπίτι στο Κερατσίνι, 700 ευρώ έκπτωση για την Εκάλη, πρόσθεσε: «Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους». 

Όπως ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας, του έκανε εντύπωση  «η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας»..

«Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο, τόνισε, ενώ  επικαλούμενος τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφέρθηκε στη  ια βρετανική παροιμία: “You can't teach an old dog, new tricks” (δεν μπορείς να διδάξεις σε έναν ηλικιωμένο σκύλο νέα κόλπα).  

Για λαϊκισμό κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ο Τσίπρας

Απαντώντας από την πλευρά του ο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη στις συνεντεύξεις ότι ο ίδιος (ο κ. Τσίπρας) είναι λαϊκιστής, απάντησε:  «Για την ακροδεξιά, θα το πάρω μόνο ως κακόγουστο αστείο με τόσα στελέχη του πρώην Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού δίπλα σας».

Πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Γυρνάγατε δεξιά και αριστερά και λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία και ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια, ενώ γνωρίζατε καλά ότι βάζαμε σε ράγες μια εκτροχιασμένη οικονομία.Και ενώ το γνωρίζατε ότι θα πετύχουμε τους στόχους διαμηνύατε και προβλέπατε συνεχώς ότι θα έρθουν δεινά, ότι δε θα βγουν πλεονάσματα, ότι θα εφαρμοστεί ο δημοσιονομικός κόφτης και άλλα πολλά. Ο οποίος κόφτης -συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας- δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά εσείς τον προτείνατε να γίνει θεσμός απαράβατος στο Σύνταγμα της χώρας». 

«Επί τέσσερα χρόνια ψεύτες μας ανεβάζατε ψεύτες μας κατεβάζατε. Παραβλέποντας σκόπιμα ότι είμασταν η μόνη κυβέρνηση σε περίοδο μνημονίων που έθεσε τον εαυτό της στη κρίση του λαού, το Σεπτέμβρη του ‘15, με τη Συμφωνία πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι. Μας κατηγορήσατε ακόμη για τη τραγωδία στο Μάτι. Φτάσατε στο πιο ακραίο σημείο τυμβωρυχίας. Αλλά μετά δεν είχατε κανένα πρόβλημα να πάρετε στη κυβέρνησή σας τον αρχηγό της αστυνομίας που χειρίστηκε τη τραγωδία» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. 

Α. Τσίπρας: 7 δισ. μόνιμα μέτρα και 1,7 δισ. εφάπαξ πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τον Αύγουστο και μετά

Σχετικά με  τα θετικά μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του από την έξοδο από τα μνημόνια και μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για 7 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δισ. εφάπαξ. 7 δισ. μόνιμα μέτρα από το Σεπτέμβρη του ‘18 εως και το 2020, από τα οποία 5,2 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο ‘18 και ’19, συν 1,7 εφάπαξ στο τέλος του '18. 
«Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση  ότι ποτέ δεν αναγνώρισε ότι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια και επισήμανε: «Πώς τα βαφτίσατε όλα αυτά; Παροχολογία φυσικά».

Απηύθυνε επίσης το ερώτημα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την οικονομία και τα μέτρα: «Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε; Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020;Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δισ. για το 2020;».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο ντου ΣΥΡΙΖΑ το κενό αυτό προκύπτει, από την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. « Έχετε, λέτε, ένα άλλο σχέδιο που δεν το δημοσιοποιείτε. Θα υπάρξει κάποια άλλη στιγμή- που θα έχετε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη από ό,τι τώρα, με νωπή εκλογική εντολή και την αντιπολίτευση να σας στηρίζει;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. 

«Αν δεν αξιοποιήσετε το σχέδιό μας, οι ισοδύναμες επιβαρύνσεις είναι 2,5-3 δισ.» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντώντας στην αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, ανέφερε:  «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, μάλλον δεν θα γελάτε το φθινόπωρο, όταν θα ψηφίζετε επιβαρύνσεις σε ένα λαό που έχει ταλαιπωρηθεί οκτώ χρόνια».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top