Βαριές «καμπάνες» προβλέπει ο Κώδικας του Μητσοτάκη για τους Υπουργούς

Ασυμβίβαστα και απαγορεύσεις και για τον... εαυτό του!

Βαριές καμπάνες για όλα τα μέλη της κυβέρνησης προβλέπει ο κώδικας με τα ασυμβίβαστα και τις απαγορεύσεις που θα παρουσιάσει στις προγραμματικές δηλώσεις ο Πρωθυπουργός. 

Στο πρώτο νομοσχέδιο την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει αυστηρούς κανόνες διακυβέρνησης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με ασυμβίβαστα για όλη την κυβέρνηση:  Από τον πρωθυπουργό ως τους υπουργούς, τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείας.

Προβλέπονται ακόμα κυρώσεις για τους παραβάτες, όπως η  έκπτωση από το αξίωμα  και η αποζημίωση υπέρ του δημοσίου.

Οι απαγορεύσεις θα ακολουθούν τα μέλη της κυβέρνησης ακόμη κι όταν φύγουν από τις θέσεις τους.

Για 2-4 χρόνια μετά την θητεία του ο Πρωθυπουργός θα απαγορεύεται  να εργαστεί οπουδήποτε  ενώ οι υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς δεν θα μπορούν να εργαστούν σε πεδίο συναφές με το αντικείμενο  του υπουργείου τους.

«Αν εγώ για παράδειγμα έχω το Υπουργείο Ανάπτυξης ή το Υπουργείο περιβάλλοντος και έχω την ευθύνη της ΔΕΗ δεν ειναι δυνατόν  στη συνέχεια να εργαστώ ως στέλεχος του οργανισμού» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας  Γιώργος Γεραπετρίτης, στον «Θέμα 104,6».  

Για παράδειγμα, ο  τεχνοκράτης Υπουργός Ψηφιακής  διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δεν θα μπορεί να εργαστεί  σε εταιρίες ψηφιακών τεχνολογιών. Ο υφυπουργός του Γρηγόρης Ζαριφόπουλος  δεν θα μπορεί να  επιστρέψει στην Google όπου εργαζόταν.  Επίσης, ο προερχόμενος από τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργος Ζαβός,  υφυπουργός για το τραπεζικό σύστημα,  δεν θα μπορεί να εργαστεί στις τράπεζες  ενώ ο μηχανικός και υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου δεν θα μπορεί να επιστρέψει σε κατασκευαστικές εταιρίες.

Κατά την υπουργική θητεία απαγορεύεται 
•    Κάθε επαγγελματική ή επιχειρηματική  δραστηριότητα
•    Οι δημόσιες συμβάσεις  υπουργών ή συγγενών  αλλά και οι προσλήψεις των συγγενών.

ΡΕΚΟΡ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣΣΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ

Η κυβέρνηση έσπασε  κάθε ρεκόρ  και σε 9 μέρες από την ορκωμοσία της ανακοίνωσε τους γενικούς γραμματείς που θα ειναι 30% λιγότεροι   ενώ βγήκαν και  οι αποφάσεις για τις αρμοδιότητες των υφυπουργών.

Aνακοινώθηκαν οι Γενικοί Γραμματείς της νέας κυβέρνησης

Άλλους 24 Γενικούς Γραμματείς ανακοίνωσε το Μαξίμου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top