Α. Ρ. Λιζάρδος: Ο κριτικός κινηματογράφου στον στίβο της πολιτικής

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ο νέος Γκάντι»

Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος Αντζελίνα Τζολί
Ο κριτικός κινηματογράφου σε μια απο τις διεθνείς συνεντεύξεις του, με την Αντζελίνα Τζολί 

Ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος είναι ένας από τους λόγους που πολλές φορές απολαύσαμε μια ταινία, αφού οι κινηματογραφικές κριτικές του μας οδήγησαν στην σκοτεινή αίθουσα. Σήμερα ο βαθύς γνώστης του κινηματογράφου δοκιμάζεται στα βαθιά νερά της πολιτικής και είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα με το κόμμα «ΜέΡΑ 25».

Ποια ήταν εκείνη η καίρια στιγμή που αποφασίσατε να ταχθείτε με το ΜέΡα 25;

Πάντα με ενδιέφεραν τα κοινά, συμμετείχα σε ακτιβιστικές δράσεις, υπήρξα μέλος στο ΔΣ του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, εντάχθηκα στο δυναμικό του ΕΡΤ Open, όμως η ανάγκη να ασχοληθώ με την πολιτική ήρθε μετά το δημοψήφισμα. Αισθανόμουν ότι με είχαν κοροϊδέψει εκείνοι που υποστήριξα και θεωρούσα προέκταση της φωνής μου. Έβλεπα την παθητικότητα να πλησιάζει, τους ανθρώπους που θαύμαζα να παρακμάζουν και εμένα να αποδέχομαι τον κάθε παραλογισμό που μου επέβαλαν στη δουλειά, στην κοινωνία. Θυμάμαι όταν εντάχθηκα στο ΜέΡΑ 25, ήταν μετά από μία ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη: σε λιγότερο από μία εβδομάδα άκουσα  περισσότερες από 7 ώρες συνεντεύξεων του. Πίστεψα ότι τον ενδιαφέρει η συμβολή του παρά να εξασφαλίσει ένα έδρανο στη βουλή. Δεν τον νοιάζει να παίζει θέατρο σαν αυτό που έβλεπα στις πολιτικές εκπομπές δηλαδή πύρινους λόγους στον αέρα και στο τέλος, όλους αγκαλιασμένους. Το θέατρο των επαγγελματιών πολιτικών δεν μας ταιριάζει. Ο ρεαλισμός βρίσκεται στην κανονική ζωή και στους πολίτες που έχουν μεράκι και όραμα.

Ο υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα με το κόμμα «ΜέΡΑ 25» Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

 

Πώς πιστεύετε ότι θα βρει το κόμμα σας η 8η Ιουλίου;

Ελπίζω ο κόσμος να μας υποστηρίξει και να μας δώσει τη δυνατότητα να γίνουμε η φωνή του ώστε να συζητηθούν και να επιλυθούν ζητήματα. Ακόμα όμως και αν βρεθούμε εκτός βουλής θα συνεχίσουμε μέσα από τις πλατφόρμες επικοινωνίας να σχηματίζουμε προτάσεις και να παλεύουμε για την εφαρμογή τους. Μας ενδιαφέρουν οι λύσεις το ίδιο όσο και οι θέσεις. Θα κυκλοφορούμε, θα ακούμε, θα συμμετέχουμε ενεργά. Οι επαγγελματίες πολιτικοί χάνουν, κάποια στιγμή, την επαφή με τον κόσμο, ας μην το ζήσουμε αυτό εμείς στο ΜέΡΑ 25.

Ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος με τον σημαντικό σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά που γυρίζει ταινία το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη "Ενήλικοι στο Δωμάτιο"

Με ποιον από τους μεγάλους μονομάχους (ΝΔ,  ΣΥΡΙΖΑ), αισθάνεστε πιο κοντά, βλέπετε μια μετεκλογική συνεργασία; 

Στις παρούσες συνθήκες και έτσι όπως είναι τα πράγματα, δεν υπάρχει καμιά τέτοια πιθανότητα. Εξάλλου για τον ρόλο της τσόντας, υπάρχει το ΠΑΣΟΚ; ΚΙΝΑΛ; ή όπως λέγεται αυτόν τον καιρό. Το ΜέΡΑ 25 είναι ανοιχτό σε προτάσεις που υπάρχει κοινή πολιτική γραμμή. Έχοντας διαβάσει τις προγραμματικές δηλώσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αμφισβητώ αν υπάρχει κοινό έδαφος για οποιονδήποτε στόχο. 

Ο πολιτισμός μοιάζει άγνωστη λέξη στα κόμματα και στις πολιτικές, εσείς που είστε άνθρωπος του πολιτισμού, τι στοχεύετε να αλλάξει στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας;  

Πράγματι, ο πολιτισμός και η παιδεία είναι οι πρώτοι τομείς που δέχονται τις μειώσεις σε κάθε περίσταση. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στην πολυσέλιδη συμφωνία του Μάαστριχτ δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη πολιτισμός, πολλώ δε μάλλον κάποια πρόταση, ο πολιτισμός θεωρείται πολυτέλεια. Λοιπόν εγώ θέλω να μην είναι πολυτέλεια ο πολιτισμός. Να μην είναι ένα πράγμα που μόνο οι ελίτ χαίρονται.  Θεωρώ ότι χρειάζεται να γίνει βασικότερη συνιστώσα της εκπαίδευσης για να μην είναι στη σκιά και πρέπει γενικά να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση. Το τετράπτυχο είναι: Πολιτισμός, Τουρισμός, Εκπαίδευση, Οικονομία.

Δουλεύετε στην ΕΡΤ ανησυχείτε ότι η επομένη μέρα των εκλογών μπορεί να στοχοποιηθείτε αφού έχετε δηλώσει την αντίθεση σας σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Καλύτερα να στοχοποιηθείς παρά να είσαι άφωνος. Έχω περάσει αρκετές αλλαγές σύνθεσης μετά τις εθνικές αλλαγές και… επιβίωσα. Άλλες φορές με απώλειες και άλλες με επιβράβευση. Η στοχοποίηση δεν θα έλεγε κάτι για εμένα αλλά πολλά για αυτούς!  

Αξιοποιώντας την γνώση σας ως κριτικός κινηματογράφου,  ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης είναι ήδη «πρωταγωνιστές» στην νέα ταινία του Γαβρά, τελικά η πολιτική γράφει τα καλύτερα σενάρια;  

Από κάπου δεν πρέπει να εμπνεόμαστε τις ίντριγκες; Δυστυχώς όμως τα σενάρια της πολιτικής δεν έχουν χάπι έντ. Όσο για την Ελλάδα, αφού ανεβάσαμε τόσες φορές το σενάριο του «Ζητείται Ψεύτης», τώρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη έχουμε και μια ελπίδα να δούμε και τον Έλληνα «Γκάντι». 
 
Έλγκα Νταϊφά
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top