Με… κάρτες και ελεύθερες ερωτήσεις θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ το debate

Αλλά και κίνδυνος αναβολής (;) αν γίνει την 1η Ιουλίου νέα σύνοδος κορυφής

κόκκινη κάρτα

Σε έκτακτη σύσκεψη εκπροσώπων των 5 κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛΛ, ΚΚΕ, ΕΚ) για το debate που έγινε στη Βουλή, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε τρία ζητήματα:

1.Να μη μετέχουν μόνο τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι, αλλά και από εφημερίδες. Μάλιστα -σύμφωνα με την πρότασή του- να κάνουν ερωτήσεις δυο δημοσιογράφοι των καναλιών και δυο από έντυπο μέσο.

2.Στο τέλος να γίνει μια ελεύθερης θεματολογίας ερώτηση σε κάθε πολιτικό αρχηγό.

3.Κάθε πολιτικός αρχηγός να έχει δικαίωμα δυο φορές σηκώνοντας μια κάρτα, να υποβάλει απευθείας ερώτηση σε όποιον αντίπαλό του επιθυμεί.

Όλες οι λεπτομέρειες για το debate της 1ης Ιουλίου

Δένδιας – Αχτσιόγλου: Το live debate και η απίστευτη ατάκα για τον «σταυρό»

O κύβος ερρίφθη: Ένα debate τελικά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς

Για το πρώτο σύσσωμη η αντιπολίτευση εκτίμησε ότι δεν μπορεί να γίνει αποκλεισμός καναλιών, έτσι ώστε να χωρέσουν και εκπρόσωποι από εφημερίδες. Ούτε τα κόμματα μπορούν να ορίσουν ή να υποδείξουν ποιος δημοσιογράφος θα εκπροσωπήσει τα έντυπα μέσα ενημέρωσης. Οπότε, αν ισχύσει κάτι τέτοιο, η επιλογή θα πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις εφημερίδες.

Για το δεύτερο δεν υπήρξε συγκεκριμένη ένσταση, παρά μόνο επισήμανση πως μπορεί να τραβήξει σε μάκρος η συζήτηση. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Ζούλας, πρότεινε να τεθεί χρονικό όριο δύο ωρών και η διαδικασία να επανακαθορισθεί σε αυτό το πλαίσιο.

Για το τρίτο εκδηλώθηκε έντονος προβληματισμός από την ελάσσονα αντιπολίτευση, ότι μήπως με αυτό τον τρόπο επιχειρείται από το παράθυρο να οδηγηθούμε ουσιαστικά σε ντιμπέιτ Τσίπρα-Μητσοτάκη. Εναλλακτικά πάντως ο εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων Γιώργος Κουτελάκης πρότεινε οι "κάρτες" να ισχύσουν μiα από μια φορά για κάθε πολιτικό αρχηγό.

Κατά τα λοιπά η ΝΔ ζήτησε να υπάρξουν δυο επιπλέον θεματικές ενότητες για την ασφάλεια και την καθημερινότητα των πολιτών και ο ΣΥΡΙΖΑ μία για την απασχόληση.

Τελικά συμφωνήθηκε οι ενότητες να είναι τέσσερις θεματικές και μια ελεύθερη. Κάθε αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του ενάμιση λεπτό για να απαντήσει και στο τέλος τρία λεπτά για να κάνει σύνοψη της τοποθέτησής του.

Αν γίνει δεκτή η συμμετοχή και δημοσιογράφων από εφημερίδες, η Ένωση Κεντρώων πρότεινε να γίνουν αυθημερόν δυο debate  μικρότερης διάρκειας με δυο διαφορετικές πεντάδες δημοσιογράφων.

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σε νέα συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Ουδείς πάντως έθεσε ζήτημα τι θα γίνει με το ντιμπέιτ, αν την 1η Ιουλίου συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προγραμματίζεται...

Του Γιάννη Ευσταθίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top