ESM: Η Ελλάδα θα έβγαινε από τα μνημόνια το 2014 αλλά έχασε τον δρόμο της

Ρέγκλινγκ: Η χώρα έφτασε τον Ιούνιο του 2015 στο όριο του Grexit

Ο Αντώνης Σαμαράς το 2014

«Στα μέσα του 2014, η Ελλάδα φαινόταν να έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της», αναφέρει ο ESM στην έκθεση-βιβλίο για την κρίση του ευρώ, όπου σημειώνει πως η χώρα μας «έχασε τον δρόμο της το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ ή ESM) κάνει μία ιστορική αναδρομή στην ελληνική κρίση, με την έκθεση με τίτλο «Περιφρουρώντας το ευρώ σε καιρούς κρίσης - Η ιστορία του ESM από μέσα», περιγράφοντας -μεταξύ άλλων- την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, αλλά και της κυβέρνησης Τσίπρα το 2015.

Στα μέσα του 2014 φαινόταν πως η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο

«Το 2013 και το πρώτο εξάμηνο του 2014, το δεύτερο πρόγραμμα έβαινε όπως είχε σχεδιαστεί σε μεγάλο βαθμό. Το 2013, εκταμιεύθηκαν οκτώ δόσεις συνολικού ύψους 25,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και για κάποιο περίοδο το 2014, οι προοπτικές της Ελλάδας φαίνονταν να βελτιώνονται», αναφέρει το βιβλίο.

Καρφιά και αυστηρές συστάσεις για Ελλάδα στην ετήσια έκθεση του ESM

«Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν στο 0,7%, θετικός για πρώτη φορά μετά το 2007. Οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου είχαν σταθεροποιηθεί περί του 6% το καλοκαίρι του 2014. Η κυβέρνηση έκανε μία προσεκτική στροφή στις αγορές σε δύο περιπτώσεις, ενώ ανακοίνωσε θεαματική βελτίωση του προϋπολογισμού. Στα μέσα του 2014, η Ελλάδα φαινόταν να έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία», σημειώνεται στο βιβλίο, όπου τονίζεται πως η δυναμική των μεταρρυθμίσεων έπεσε στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, «υπό το βάρος των πολιτικών αναταραχών».

Σαμαράς: Η Μέρκελ μου πρότεινε Grexit τo 2012

«Το δεύτερο εξάμηνο του 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά είχε εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο και ουσιαστικά δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει σε οποιαδήποτε σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είχε μείνει πίσω σε ορισμένες δεσμεύσεις της προς το ΔΝΤ, οι οποίες ουσιαστικά δεν τηρήθηκαν. Από την πλευρά της Ευρώπης, το χάσμα απόδοσης ήταν μικρότερο, αλλά δεν περιοριζόταν μόνο στο ζήτημα του προϋπολογισμού», θυμάται ο Ρολφ Στράουχ του ESM.

Η κυβέρνηση… «ξέχασε» την εξόφληση του ΔΝΤ

«Έχοντας να αντιμετωπίσει την μειωμένη στήριξη στο εσωτερικό η κυβέρνηση Σαμαρά, επεδίωξε μεγαλύτερη επιείκεια από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά αυτοί αρνήθηκαν να αφήσουν τις πολιτικές εξελίξεις να υπαγορεύσουν την πορεία της αξιολόγησης. Σε εκείνο το σημείο ο Σαμαράς δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάει σε εκλογές», αναφέρεται στην έκθεση.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η Ελλάδα έχασε τον δρόμο της»

Τον Ιούνιο του 2015, η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο όριο. Το Grexit ήταν πολύ, πολύ κοντά, και είμαι πολύ χαρούμενος που ήταν δυνατό να αποφευχθεί», αναφέρει ο Κλάους Ρέγκλινγκ στην έκθεση.

«Οι Ελληνες ψηφοφόροι, πικραμένοι από τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων που απαιτούσε η Τρόικα, ζήτησαν αλλαγή μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος υπό την ηγεσία του χαρισματικού νέου πολιτικού Αλέξη Τσίπρα. Εγινε πρωθυπουργός στις 26 Ιανουαρίου 2015, για ένα μήνα έμεινε στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης και δεν υπήρχε προοπτική συμφωνίας για την τελική αξιολόγηση», αναφέρει η έκδοση του ESM.

Αποκαλύψεις BBC: Η Μέρκελ ζητούσε Grexit – Έσωσαν την Ελλάδα Ρέντσι-Ολάντ

«Αντί να σπεύσει σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, όμως, ζύγισε τις επιλογές του. Το Eurogroup αντιλήφθηκε ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση χρειαζόταν χρόνο για μία νέα στρατηγική. Αλλά, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρχικά ανένδοτος στο να ζητήσει μία παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, καθώς η βασική του προεκλογική δέσμευση ήταν πως θα διώξει την τρόικα», σημειώνεται στην έκθεση.

«Η πολιτική αλλαγή σήμανε το τέλος της εύθραυστης συνεργασίας με τους διεθνείς πιστωτές, που είχε βοηθήσει στο να προχωρήσει το δεύτερο πρόγραμμα έως εκεί που έφτασε. Από την πλευρά των αρχών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε γυρίσει την πλάτη της σε προηγούμενες συμφωνίες και έχασε το δρόμο της για την έξοδο από την κρίση», τονίζεται στην έκθεση.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση-βιβλίο του ESM για την κρίση του ευρώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top