Αποκαλύψεις BBC: Η Μέρκελ ζητούσε Grexit – Έσωσαν την Ελλάδα Ρέντσι-Ολάντ

Τσίπρας μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα: «Τα κάναμε θάλασσα»

Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του 2015

Ένα έντονο παρασκήνιο, με την Άνγκελα Μέρκελ να έχει αποφασίσει να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρώ, αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ του BBC για την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο δεύτερο επεισόδιό του για την ελληνική κρίση την περίοδο 2009 – 2015.

Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με την περίοδο του Γιώργου Παπανδρέου και την ένταξη της χώρας μας το 2010 στον μηχανισμό βοήθειας, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του είναι αφιερωμένο στο πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όταν η χώρα αντιμετώπισε τον κίνδυνο της εξόδου από την ευρωζώνη και την άτακτη χρεοκοπία.

Μέρκελ: Ας είναι, να βγει η Ελλάδα από το ευρώ

Ο -τότε Πρόεδρος της Γαλλίας- Φρανσουά Ολάντ αποκαλύπτει πως στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου του 2015, μία εβδομάδα μετά το «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, η Άνγκελα Μέρκελ είχε πλέον αποδεχθεί ότι η «θυσία» της Ελλάδας ήταν απαραίτητη.

Όπως περιγράφει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε εκείνες τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, στις 4.30 τα ξημερώματα, αρχικά «είχε διαφανεί πως είχε επιτευχθεί συμφωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως τελικά δε συναίνεσε: «Ο Τσίπρας είπε ότι δεν μπορούσε να αποδεχθεί τους όρους που προσφέραμε. Το πρόβλημά του ήταν ότι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις δε θα επενδύονταν στο μέλλον της Ελλάδας», επισημαίνει ο Ολάντ και προσθέτει: «Η Μέρκελ είπε “αποκλείεται”. Χρειαζόμαστε αυτά τα λεφτά για να μειώσουμε το χρέος σας. Πρέπει να μας αποπληρώσετε».

Τότε ήταν που η Μέρκελ είπε «ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αρχές, που δεν μπορούν να σπάσουν. Και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βγάλουμε την Ελλάδα εκτός, ας είναι», όπως αποκαλύπτει ο Ολάντ.

«Ξύπνα Ματέο, η Μέρκελ θα “διώξει” τους Έλληνες από την ευρωζώνη»

Σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν γίνει έξαλλοι με την ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, «αποκαλώντας τον “ψεύτη”».

Ο Φρανσουά Ολάντ, διαπιστώνοντας πως το Grexit είναι κυριολεκτικά προ των πυλών, έτρεξε να βρει τον Ματέο Ρέντσι, πρωθυπουργό της Ιταλίας.

«Είχα κλειδωθεί στο γραφείο της ιταλικής αντιπροσωπείας, είχα βγάλει τα παπούτσια μου και είχα αποκοιμηθεί στον καναπέ, όταν ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα με ξύπνησε. Ανοίγω την πόρτα και ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. “Ματέο είναι ώρα να βρούμε έναν συμβιβασμό, διότι η Άνγκελα διακινδυνεύει ξεκάθαρα να αποδεχθεί την έξοδο της Ελλάδας”, μου είπε» περιγράφει ο Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πήγε στην Άνγκελα Μέρκελ και της είπε «αρκετά τώρα». «Μου είπε σε έντονο ύφος "δεν είμαι ανόητη" κι εγώ της είπα "αυτή η απόφαση είναι το πιο ανόητο πράγμα για την Ευρώπη"», σημειώνει ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός.

Τελικά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όπως ο ίδιος περιγράφει, συγκέντρωσε τους βασικούς πρωταγωνιστές στο γραφείο του και τους είπε ότι δεν επρόκειτο να φύγουν, εάν δεν κατέληγαν σε συμφωνία. Όπερ και εγένετο, το επόμενο πρωί, με την Άνγκελα Μέρκελ τελικά να ικανοποιεί εν μέρει τον Αλέξη Τσίπρα και να αποδέχεται ότι το 25% των εσόδων του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να επενδυθεί στην ελληνική οικονομία.

Σόιμπλε για Βαρουφάκη: Μας μιλούσε σαν να είμαστε ηλίθιοι

«Το μόνο που ήθελαν ήταν να με τραμπουκίσουν, ώστε να υπογράψω τους όρους που ήθελαν», λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας για την πρώτη παρουσία του στο Eurogroup.

Οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, όμως, δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

«Μπήκε στο Eurogroup με έναν αέρα αυτοπεποίθησης» λέει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για την πρώτη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

Ο Σόιμπλε είναι ακόμη πιο καυστικός, αλλά και ειρωνικός: «Πέρασε περίπου μισή ώρα λέγοντάς μας πως είμαστε ηλίθιοι. Είμαι σίγουρος πως είχε δίκιο! Το να το λες αυτό σε ανθρώπους που προσπαθούν να σε βοηθήσουν, δεν θα τους εντυπωσιάσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τότε επικεφαλής του Euro-working Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος λέει πως ο Βαρουφάκης «μας εξήγησε τα πάντα με μελοδραματικό ύφος, από την αρχή της ιστορίας».

Καυστικός ήταν, όμως, και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, από τους πιο δυνατούς συμμάχους της Ελλάδας: «Η αντίδραση όλων ήταν: Γιάνη, θέλεις να σου δώσουμε λεφτά να αυξήσεις τις συντάξεις στη χώρα σου και να είναι μεγαλύτερες από τη δική μας;».

Τσίπρας μετά το δημοψήφισμα: «Τα κάναμε θάλασσα»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στη βραδιά του δημοψηφίσματος, περιγράφοντας για άλλη μία φορά έναν πρωθυπουργό, προβληματισμένο και άκεφο, παρά τη μεγάλη «νίκη» του «όχι».

«Ο Τσίπρας καθόταν σε μια καρέκλα και δεν τον έχω ξαναδεί ποτέ τόσο βυθισμένο σε μια καρέκλα, ήταν σαν να είχε υγροποιηθεί και μου είπε "τα κάναμε θάλασσα". Εγώ του είπα, "όχι, είναι μια υπέροχη νίκη και πρέπει να την τιμήσουμε», περιγράφει ο κ. Βαρουφάκης.

Ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες με τους οποίους επικοινώνησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επικράτηση του «όχι» ήταν ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος του έδωσε να καταλάβει ότι η Ελλάδα βρισκόταν πλέον μια ανάσα από τον γκρεμό.

«Κερδίσατε, αλλά η Ελλάδα έχασε. Αυτοί που ποτέ δεν ήθελαν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη στην επόμενη Σύνοδο, πιθανότατα θα αποφασίσουν να την αποβάλλουν. "Δεν το θέλω αυτό", μου είπε εκείνος» αποκαλύπτει ο Ολάντ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top