Εκλογές 2019: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν την ψήφο

Πρώτη φορά στην Ελλάδα στήνονται τέσσερις διαφορετικές κάλπες

Δεν έχει υπάρξει άλλη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία του ελληνικού κράτους σαν αυτή της 26ης Μαΐου. Την ίδια μέρα στήνονται τέσσερις διαφορετικές κάλπες και όλες με σταυρό. Την ίδια ώρα, το υπουργείο εσωτερικών δηλώνουν πως οι πάντες είναι σε πλήρη ετοιμότητα. 

Σε περίπου 9 στα 10 εκλογικά κέντρα θα υπάρχει Α και Β εκλογικό τμήμα. Στο ένα θα ψηφίζουμε για ευρωεκλογές και περιφερειακές και στο άλλο για δημοτικές και κοινοτικές. Μόνο σε πολύ μικρές περιοχές θα ψηφίζουν στην ίδια αίθουσα. 

Σε όλους τους ορόφους υπάρχει η χοάνη όπου πέφτουν τα τηλεγραφήματα με τα αποτελέσματα από όλη την επικράτεια. Οι αρμόδιοι τα παραλαμβάνουν προκειμένου να ψηφιοποιήσουν την καταγραφή. 

Με καλό καιρό, αυξημένα μέτρα και… χωρίς διόδια η «έξοδος» των εκλογών

Πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες – Οδηγίες από το Υπουργείο Εσωτερικών

Φέτος θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 520.000- 530.000 νέοι. Ανάμεσά τους και 107.000 17χρονοι, οι οποίοι απέκτησαν εκλογικό δικαίωμα, καθώς και 23.000 πολίτες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ζουν στην Ελλάδα.

Ο αριθμός των εκλογικών κέντρων είναι διπλάσιος από τις προηγούμενες φορές. Σχεδόν 40.000 τμήματα σε όλη τη χώρα θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ. 

Έκπτωση 30% στις μετακινήσεις για τις εκλογές από ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Πόσους σταυρούς βάζουμε σε αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές

Εφορευτική επιτροπή εκλογών: Τι γίνεται εάν δεν παρουσιαστείτε

Πόσους σταυρούς μπορούμε να βάλουμε

Στις ευρωεκλογές βάζουμε μέχρι και 4 σταυρούς σε υποψήφιους ενός από τα 40 κόμματα που μετέχουν. Στις περιφερειακές εκλογές από 1 έως 4 σταυρούς, και στις δημοτικές από 1 έως 3, ανάλογα με τον πληθυσμό της περιφέρειας ή του δήμου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, θα υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος γύρω στις 21:30 το βράδυ. Υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι για να εκλεγούν θα πρέπει να συγκεντρώσουν την Κυριακή το 50% των ψήφων συν μία. Διαφορετικά οι εκλογές θα επαναληφθούν την άλλη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων σε κάθε περιφέρεια ή δήμο.

Οι 112.504 ετεροδημότες μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους μόνο στις ευρωεκλογές. Όποιος έχει χάσει την αστυνομική του ταυτότητα, μπορεί να ψηφίσει με το διαβατήριο, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας.

 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top