Η Αλβανία απέσυρε το ΦΕΚ για δήμευση ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα

Αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της κυβέρνησης μετά τις σφοδρές αντιδράσεις

Δείτε το χρονικό της υπόθεσης στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας.

Διπλωματικές πηγές τόνισαν ότι ήταν «ιδιαίτερα σαφής και η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».

Εξάλλου, «οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα».

Τώρα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».

Συναγερμός στο Μαξίμου: Δημεύονται με ΦΕΚ περιουσίες Ελλήνων της Χειμάρρας!

Tο ΦΕΚ που... «εξαφανίστηκε» μετά τον σάλο

Υπενθυμίζεται ότι χθες με ανακοίνωσή της η «Ομόνοια» απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων στη Χειμάρρα.

Αποτέλεσμα ήταν να σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση ενώ με το που ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, από την τετραμερή σύνοδο  κορυφής των Βαλκανίων στην οποία συμμετείχε στο Βουκουρέστι έκανε λόγο «για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη».

«Bλέπουμε δυστυχώς το τελευταίο διάστημα κάποιες εξελίξεις που δε μας ικανοποιούν. Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια εξέλιξη αρνητική σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Αν ισχύει αυτό θα είναι  μία πολύ αρνητική  εξέλιξη. Είναι μία υπόθεση δυστυχώς που δε μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί»  τόνισε ο κ. Τσίπρας.  

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018 επικράτησε ένταση με το ελληνικό στοιχείο της περιοχής, όταν οι μπουλντόζες πήγαν να γκρεμίσουν τα σπίτια των Βορειοηπειρωτών, με άλλοθι  απόφαση που έκανε λόγο για καταγραφή ακινήτων και  υπαγωγή τους στην αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας.

Αλλά και σε άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση Ράμα επιδίωξε να εκμεταλλευθεί  το πρόβλημα της μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χειμάρρας, προκειμένου να αναγκάσει τους Έλληνες κατοίκους της περιοχής να αποχωρήσουν από τις πατρογονικές τους εστίες.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top