Τέσσερις περιφέρειες της Ελλάδας στις φτωχότερες της ΕΕ!

Σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ουγγαρία και… Γαλλία οι πιο φτωχές περιφέρειες

φτώχεια διανομή φαγητού

Μέσα στις 20 φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης, βρίσκονται τέσσερις ελληνικές (σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ), σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Πρόκειται για τις περιφέρειες:  

Ανατολική Μακεδονία- Θράκη: 46% κοινοτικού μέσου όρου
Ήπειρος: 48%
Β. Αιγαίο: 48%
Δ. Μακεδονία: 49% 

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας βρίσκεται, πλέον, στο 67% του κοινοτικού μέσου όρου. Η Αττική η πιο πλούσια περιοχή (91% κοινοτικού όρου).

Η κατάταξη των Περιφερειών της Ελλάδας σε ποσοστό επί του μέσου όρο του ΑΕΠ ανά κάτοικο στην ΕΕ: 

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη 46%
Κεντρική Μακεδονία 53%
Δυτική Μακεδονία 59%
Ήπειρος 48 %
Κεντρική Ελλάδα 55%
 Θεσσαλία 52%
Ιόνια Νησιά 62%
Δυτική Ελλάδα 49%
Στερεά Ελλάδα 62%
Πελοπόννησος 56%
 Αττική 91%
Νησιά Αιγαίου 60%
 Βόρειο Αιγαίο 48% 
 Νότιο Αιγαίο 72%
 Κρήτη 57% 

Χαμηλότερα στην κατάταξη στο σύνολο της ΕΕ βρίσκονται η περιφέρεια της Μαγιότ στη Γαλλία μαζί με τη Βόρεια - Κεντρική στη Βουλγαρία (και οι δύο με 34%) ,ενώ χαμηλά κατατάσσεται και η Νότια - Κεντρική περιφέρεια της Βουλγαρίας (35%).  Συγκεκριμένα, μεταξύ των 20 περιφερειών με ΑΕΠ ανά κάτοικο μικρότερο του 50% του μέσου όρου της ΕΕ   πέντε βρίσκονται στη Βουλγαρία, τέσσερις στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, τρεις στην Πολωνία, και δύο στη Γαλλία και τη Ρουμανία. 

H έκθεση της Εurostat καταγράφει πάντως τεράστιες περιφερειακές ανισότητες, καθώς από την άλλη πλευρά, στο ΑΕΠ ανά κάτοικο το 2017 προηγούνται η  περιφέρεια Inner London - West στη Μεγάλη Βρετανία (με διαφορά 626% από τον μέσο όρο της ΕΕ!), το Λουξεμβούργο (253%), η περιφέρεια του Southern στην Ιρλανδία (220%), του Αμβούργου στη Γερμανία (202%), οι Βρυξέλλες στο Βέλγιο (196%),  η περιφέρειας Eastern & Midland στην Ιρλανδία (189%) και της Πράγας στην Τσεχία (187%). 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top