Στη Δικαιοσύνη το πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για ΚΕΕΛΠΝΟ – Έντονη αντίδραση από Άδωνι

Στο «κάδρο» Γεωργιάδης, Αβραμόπουλος και Λοβέρδος

Στη Δικαιοσύνη, και όχι σε προανακριτική επιτροπή, παραπέμπεται το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία.

Η Επιτροπή βάζει στο «κάδρο» τους πρώην υπουργούς Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ανδρέα Λοβέρδο για μια σειρά από υποθέσεις, όπως οι προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, η αγορά των αντιγριπικών εμβολίων αλλά και η σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ – ΟΚΑΝΑ, ενώ αναφέρεται και στη διοργάνωση ενός συνεδρίου το 2014 από την εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, κυρίας Νικολοπούλου – Στουρνάρα.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, το πόρισμα και το αποδεικτικό υλικό θα αποσταλούν «στη Δικαιοσύνη, προκειμένου αυτή [..] να προβεί σε περαιτέρω έλεγχο για το αν όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις μας συγκροτούν τις "επαρκείς ενδείξεις", και σε περίπτωση κατάφασής τους να ασκήσει ποινικές διώξεις, εξειδικεύοντας τα αδικήματα και εξατομικεύοντας τις ευθύνες».

Τα συμπεράσματα του πορίσματος

Άδωνις Γεωργιάδης

Το πόρισμα κατηγορεί τον Άδωνι Γεωργιάδη για «διασπάθιση δημοσίου χρήματος» και απουσία διαφάνειας όσον αφορά τη διαφημιστική δαπάνη, ενώ στρέφεται εναντίον του για τις 23 «παράνομες» (σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ηθική αυτουργία του αντιπροέδρου της ΝΔ για τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημαίνοντας ότι «εκείνος που εξυπηρετήθηκε και ωφελήθηκε από τις προσλήψεις αυτές ήταν ο ίδιος ως υπουργός Υγείας, στο γραφείο του οποίου απασχολήθηκαν εξ αρχής οι περισσότεροι από αυτούς».

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης μπήκε στο στόχαστρο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Μαρούσι, αντί 17,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την αγορά θερμικών καμερών έναντι 7,7 εκατομμυρίων ευρώ, που χρησιμοποιήθηκαν μόλις λίγους μήνες, αλλά και την προμήθεια 16 εκατομμυρίων αντιγριπικών εμβολίων το 2009, έναντι 225 εκατομμυρίων ευρώ.

«Ο τότε Υπουργός Υγείας, κ. Αβραμόπουλος, ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ και τα μέλη του Δ.Σ., καθώς και τα διευθυντικά του στελέχη, εν μέσω ενός κλίματος παγκόσμιου φόβου για τη νέα γρίπη, το οποίο διόγκωσαν σε κλίμα πανικού εντός της Ελλάδος, αποφάσισαν τον άμεσο και υπερμεγέθη δανεισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ με 225 εκ. €, πλέον κρατικής επιχορήγησης 100εκ. €, για προμήθεια 18 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, ήτοι δύο για κάθε Έλληνα πολίτη περίπου. Τελικώς χρησιμοποιήθηκαν μόλις 300.000 δόσεις εμβολίων (!)» αναφέρουν για τα εμβόλια.

«Είναι ένα "σκαστό" σκάνδαλο, με την έννοια του ότι βγάζουν μια προκήρυξη και λένε ότι "θέλουμε το κτίριο να είναι στα 300 μέτρα από εκεί που θα πάει το Υπουργείο Υγείας, να είναι τόσα περίπου τετραγωνικά, να είναι ημιτελή τα πατώματα και έτσι οι ψευδοροφές". Φωτογράφισαν ένα κτίριο […] Η αντικειμενική αξία ήταν 3 εκατομμύρια ευρώ. Τα μεσιτικά γραφεία πιστοποιούσαν 11 εκατομμύρια ευρώ και αγοράστηκε τόσο. […] Μετά έγιναν κάποιες επισκευές και αναδιαρρυθμίσεις και έφτασε όλο το κόστος στα 18 εκατομμύρια ευρώ και κάτι. Το δάνειο που πήραν ήταν 17,5 εκατομμύρια ευρώ» αναφέρεται στο πόρισμα για την αγορά του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Το συνολικό κόστος (ύψους 5.200.000 ευρώ) αγοράς και  χρήσης (ύψους 2.500.000 ευρώ για τρεις μήνες) των θερμικών καμερών έγινε χωρίς υπογραφή σύμβασης, γεγονός που μπορεί να στοιχειοθετήσει  σοβαρές ευθύνες, πολιτικές και, ενδεχομένως, ποινικές» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις θερμικές κάμερες.

Ανδρέας Λοβέρδος

Για τον πρώην υπουργό Υγείας του ΠΑΣΟΚ, το πόρισμα ζητά η Δικαιοσύνη να ερευνήσει την υπόθεση της σύμβασης ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ανάμεσα σε ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ.

«Η σύμβαση εξ αρχής υπήρξε μη νόμιμη, καθώς απουσίασε η κοινή Υπουργική Απόφαση που θα επέτρεπε τη σύναψή της. Παρόλο που ο τότε Υπουργός κ. Λοβέρδος την είχε προαναγγείλει και τη ζήτησε επίμονα» σημειώνεται στο πόρισμα, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζουν πως εκταμιεύθηκε άμεσα μεγάλο μέρος του ποσού, χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

«Όπως συνάγεται από την κατανομή του ποσού που είχε συμφωνηθεί να δοθεί στον ΟΚΑΝΑ (20.000.000€) το μέγιστο μέρος θα προσδιοριζόταν για την επί δύο έτη μισθοδοσία των νεοπροσλαμβανόμενων, 190 στον αριθμό, υπαλλήλων του ΟΚΑΝΑ», υπογραμμίζουν.

Σταυρούλα Νικολοπούλου – Στουρνάρα

Για τη σύζυγο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, το πόρισμα αναφέρει πως ανατέθηκε, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, στην εταιρεία της, Mindwork, η διοργάνωση ενός συνεδρίου το 2014 χωρίς να γίνει διαγωνισμός, μέσω του «μακριού χεριού του υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ». 

«Ενώ θα μπορούσε κάλλιστα το ίδιο Υπουργείο Υγείας να οργανώσει και να φέρει εις πέρας την συγκεκριμένη δράση, προτιμήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ, ούτως ώστε να παρακαμφθούν οι διαδικασίες των δημόσιων συμβάσεων» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για συμφωνία με την Mindwork στα «315.609 ευρώ, πλέον ΦΠΑ».

Έξαλλος ο Άδωνις: Καταθέτει αγωγές και μηνύσεις

Έντονη ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως έγραψε στο twitter, υπογραμμίζοντας πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν τώρα για «ενδείξεις», θα καταθέσει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνει μήνυση για κατάχρηση εξουσίας. 

 

Δείτε εδώ ολόκληρο το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top