Αναταράξεις στην Εκκλησία για τα γκρι σημεία στη συμφωνία με Τσίπρα

Οι συσχετισμοί στην Ιεραρχία και πόσες ψήφους χρειάζεται ο Ιερώνυμος

Αντιμέτωπος με την Ιεραρχία της Εκκλησίας που θα συνεδριάσει τελος του μήνα θα βρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά το ιερό deal με τον πρωθυπουργό Αλεξη Τσίπρα. 

Τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας προκαλούν αναταράξεις στους κόλπους της Εκκλησίας και φωνές αγωνίας απο τους κληρικούς για τα μισθολογικά τους.  

«Εν μια νυκτί  μας βγάζουν έξω»  δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Κληρικών π. Γεώργιος Σελλής και προσθέτει:  «Πίσω όμως από εμάς υπάρχουν οικογένειες και υπάρχουν πολύτεκνες οικογένειες ... Παλεύουμε λοιπόν για τις οικογένειες των κληρικών». 

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ....ΙΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 

Ο κλήρος «βράζει», από τους ιερείς έως τους Ιεράρχες. Ακόμη και σύμμαχοι του Ιερώνυμου όπως ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, στρέφουν τα βέλη τους εναντίον του.  πιεσμένοι απο τους κληρικούς των ενοριών τους.   

«Είναι απλά ιδέες,  ειναι μια έκθεση ιδεών. Ξέρετε τι σημαίνει δίνω κάτι ως επίδομα;  Σήμερα το δίνω,  αύριο δεν το δίνω». 

Απο τους 82 Ιεράρχες ελάχιστοι έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. 

Μέχρι τώρα:  

-Οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων και Πατρών έχουν μιλήσει θετικά για την ιερη συμφωνια 

-Οι Μητροπολίτες Καλαβρύτων, Πειραιώς, Λαγκαδά, Δημητριάδος, Χίου είτε τη ρίχνουν στο πυρ το εξώτερο είτε εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. 

«Συνιστά τη μεγαλύτερη και βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων στην ιστορία του Ελληνικού κράτους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.    

«Όταν σε ολόκληρο το κράτος ενοποιούνται τα ταμεία για να υπάρξει ασφαλέστερος τρόπος στην απόδοση των συντάξεων,  είναι δυνατόν η Εκκλησία να κάνει καινούριο ταμείο;» διερωτήθηκε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά.  

ΠΟΤΕ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 

Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην Ιεραρχία αναμένεται να γίνει στα τέλη του μήνα και ο Αρχιεπίσκοπος χρειάζεται 42 ψήφους για να περάσει την «ιερή συμφωνία». 

Πάντως οι αλλαγές που αφορούν στους κληρικούς θεωρούνται ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Για παράδειγμα οι μισθολογικές λίστες όλων των Μητροπόλεων θα πρέπει να περάσουν απο τις οικονομικές υπηρεσίες της Συνόδου οι οποίες κάθε άλλο παρά έτοιμες είναι για κάτι τέτοιο.

Τις επιφυλάξεις του για τη συμφωνία εξέφρασε και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.  «Η  συμφωνία λέει ότι δεν πρέπει να ειναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς. Μάλιστα να μην ειναι, αλλά θα τους πληρώνει το κράτος,  λέει. Μου φαίνεται περίεργο λίγο παράδοξο…».  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top