Ντιμιτρόφ: Μακεδόνες και εσείς, Μακεδόνες και εμείς –Που είναι το πρόβλημα;

«Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί»

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ

Πεπεισμένος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα γίνει αποδεκτή από τους πολίτες των Σκοπίων, δήλωσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή από τους πολίτες μας, διότι, όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ιστορικό σταυροδρόμι, κάνουμε σοφές επιλογές. Είμαι, επίσης, πεπεισμένος ότι ακόμη και αυτοί, και από τις δύο πλευρές, που αντιτίθενται στη συμφωνία, αποδέχονται ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, διότι θα υπάρξουν πολλά οφέλη. Είμαστε γείτονες, δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το γεγονός. Η ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον μας και να το βελτιώσουμε» είπε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων σε συνέντευξή του στο IBNA (Independent Balkan News Agency) στο περιθώριο της Συνόδου του Gymnich στην Βιέννη.

Ο Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις στην Ελλάδα για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και «μακεδονικός» από τα Σκόπια, λέγοντας πως οι δύο χώρες της Ευρώπης το 2018 μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό.

Όπως τόνισε, στην Ελλάδα, όταν κάποιος λέει ότι είναι Μακεδόνας παραπέμπει στον ελληνικό πολιτισμό και στην τοπική (βόρεια Ελλάδα) περιοχή της Μακεδονίας, και όταν ένας «Μακεδόνας» λέει ότι είναι η χώρα τους, σκέφτεται κάτι άλλο

«Γιατί αυτό πρέπει να είναι πρόβλημα; Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στον 21ο αιώνα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η «μακεδονική γλώσσα» ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών, και έτσι αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

«Τόσο εγώ όσο και ο φίλος μου Νίκος Κοτζιάς είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό που κάνουμε είναι να επενδύσουμε στη φιλία μας επειδή είμαστε φυσικοί σύμμαχοι. Με μια σωστή πολιτική, σε αρκετά χρόνια όλα τα διλήμματα θα εξασθενίσουν και θα αναρωτιόμαστε όλοι γιατί δεν το κάναμε αυτό στις αρχές της δεκαετίας του '90 και γιατί έχουμε βάλει μια ολόκληρη γενιά σε αυτή τη διαμάχη. Η δική μας (συμφωνία) είναι ένα συγκεκριμένο επίτευγμα που έχει δημιουργήσει μια de facto αλληλεγγύη και μια όμορφη γέφυρα φιλίας», πρόσθεσε ο Ντιμιτρόφ.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top