Τσίπρας: Να μην ξαναγυρίσει ποτέ η χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων

Οι στόχοι της νέας κυβέρνησης – Ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα που έβαλε

«Είναι η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά το τέλος του προγράμματος προσαρμογής και μετά την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».

Με αυτή την πρόταση ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, όπου έκανε λόγο για νέα φάση για τη χώρα, με νέες προσκλήσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για «βελτίωση των συνθηκών της ζωής του, για ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας και για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας».

«Πάνω απ’ όλα, όμως,», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «οι προσδοκίες είναι να πορευτούμε σύνεση και σχέδιο ώστε να μην ξαναγυρίσει η χώρα ποτέ σε παρόμοια περιπέτεια, την περιπέτεια της χρεοκοπίας».

Η πρώτη προτεραιότητα που έθεσε ο Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πολιτικό σχέδιο που προβλέπει την στήριξη των πολιτών που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης.

Ο πρώτος στόχος που έθεσε για την πρώτη μεταμνηνονιακή κυβέρνηση είναι η ανάκτηση της αγοράς εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες.

«Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήδη οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν επανέλθει, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας έχει μειωθεί», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε στη συνέχεια για την ανάγκη δημιουργίας φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, ως προϋπόθεση για την ανάκτηση της αγοράς εργασίας.

Ο επόμενος στόχος που τέθηκε από τον πρωθυπουργό είναι η διοικητική αποτελεσματικότητα και η καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς στο διοικητικό μηχανισμό, που, επίσης, λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις, ξένες ή ελληνικές.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο και για επιτάχυνση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία.

Ειδικότερα έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

•    το κτηματολόγιο
•    τους δασικοί χάρτες
•    το περιουσιολόγιο
•    την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης
•    την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων
•    την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης
•    την εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα

«Όλες αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας. Μεταρρυθμίσεις που, αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μη πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα. Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε φοροελαφρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε πως σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης θα κριθεί «από την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top