Σκοπιανό: Συλλαλητήρια, βόμβες- «μαϊμού» και μηνύσεις

Ο οδικός χάρτης Ζάεφ πάει «πίσω» τις ελληνικές εκλογές

Συλλαλητήρια στη Βόρεια Ελλάδα και  κούφιες απειλές για βόμβα στην Ευελπίδων, μηνύσεις για εσχάτη προδοσία απο τους εθνικιστές  στα Σκόπια περιλαμβάνει το «μενού» σε μια συμφωνία που παίρνει σάρκα και οστά. 

Έως τις 15 Ιανουαρίου αλλάζει το σύνταγμα των Σκοπίων και μεταξύ  Σεπτεμβρίου και  Οκτωβρίου γίνεται το δημοψήφισμα με ερώτημα: «Είστε υπέρ της  ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ  με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας;». 

Μαζί με τον  οδικο χάρτη της συμφωνίας ο Ζάεφ αποκάλυψε στην ΕΡΤ  ότι παραλίγο να ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις.  "Το "erga omnes" ήταν το θέμα. Επειδή το πιο επώδυνο θέμα στη συμφωνία είναι η εσωτερική χρήση του ονόματος και η ανάγκη να αλλάξει το Σύνταγμα. Είναι επώδυνο ζήτημα. Ραγίζει την καρδιά" δήλωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.  

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζαεφ δέχθηκαν το βράδυ τηλεφωνικά τα συγχαρητήρια του αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πένς , ο οποίος το Σεπτέμβριο αναμένεται στην Αθήνα.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Την ίδια ώρα  στην κεντρική πλατερία της Κοζάνης γινόταν συλλαλητήριο με πλήθος κόσμου αλλά και ακραία συνθήματα. Πρώτος ομιλητής ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος  ο οποίος τόνισε: «Δεν τους χαρίζουμε την εθνικότητα, τα ιερά και τα όσια, η Μακεδονία είναι μία». 

Παρουσία του τοπικού Μητροπολίτη έγινε και το συλλαλητήριο στην Έδεσσα, ενώ  για τη Δευτέρα προετοιμάζεται νέα συγκέντρωση στη Βεργίνα.

ΜΗΝΥΜΑ ΦΙΛΙΑΣ ΖΑΕΦ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΚΑΜΜΕΝΟ

Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός απευθύνθηκε σε όσους αντιδρούν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον Κυριάκο  Μητσοτάκη  και τον Πάνο Καμένο.
"Να ξέρουν ότι αποκτήσαμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ότι αυτό θα γίνει με συνταγματικές τροποποιήσεις και ταυτόχρονα δεν θίγει την ιδιαιτερότητα του βορείου τμήματος της Ελλάδας". 

Ο Ζόραν  Ζάεφ ενδέχεται να κάνει εκλογές στα Σκόπια μετά  το δημοψήφισμα του φθινοπώρου για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία της Βουλής. Συνεπώς η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να πάει και μετά  τα μέσα Ιανουαρίου. Αυτό δίνει αέρα 6μήνου στην ελληνική κυβέρνηση. Η συμφωνία θα χρειαστεί να έρθει στην ελληνική βουλή μετά τους πρώτους μήνες του 2019 άρα ενδεχόμενες εκλογές στην Ελλάδα πηγαίνουν για την άνοιξη μέχρι και τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

ΒΟΜΒΑ  «ΜΑΪΜΟΥ» ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Το πρωί στην είσοδο της Ευελπίδων μια σακούλα με καλώδια και μια πλακέτα έγιναν αιτία να σημάνει συναγερμός. Η περιοχή αποκλείστηκε, οι πυροτεχνουργοί ξεκίνησαν  ελεγχόμενη έκρηξη αλλά  βρήκαν μέσα στη σακούλα μια σελίδα Α4  με τον λευκό Πύργο και τον Ήλιο της Βεργίνας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top