Τον Μάρτιο στην ελληνική Βουλή η συμφωνία με τα Σκόπια

Ψηφίστηκε για δεύτερη φορά στη Βουλή της ΠΓΔΜ και πάει εκ νέου στον Ιβάνοφ

Για δεύτερη φορά επικύρωσε το κοινοβούλιο των Σκοπίων τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού είχε αρνηθεί ο Πρόεδρος Ιβάνοφ να την υπογράψει και την είχε επιστρέψει.

Η συμφωνία επικυρώθηκε και πάλι με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά, αφού  οι βουλευτές του αντιπολίτευσης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Πλέον, η συμφωνία θα σταλεί και πάλι στον Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος βάσει του Συντάγματος δεν δικαιούται να μην την υπογράψει. Ο ίδιος, πάντως, είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να την υπογράψει ούτε τη δεύτερη φορά, με τον Ζόραν Ζάεφ να τον απειλεί με πρόταση μομφής και καθαίρεση.

Τον Μάρτιο η συμφωνία με τα Σκόπια στην ελληνική Βουλή

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε πως η αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας θα γίνει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2019.

Διαβάστε ακόμη: Άναψε φωτιές ο Ζάεφ με τον «μακεδονικό στρατό»

Το επόμενο βήμα ανήκει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συμφωνία θα έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου ή πιθανότερα στις αρχές Μαρτίου.

Μέχρι τότε πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει καθώς εκτός από τα (όποια) σενάρια για πρόωρες εκλογές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είπαν πως θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση όταν έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο η συμφωνία.\

Εξάλλου, μετά την ψήφιση της συμφωνίας από το σκοπιανικό κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία θα έχει δικαίωμα να καταθέσει νέα πρόταση μομφής για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, αφού θα έχει περάσει το χρονικό διάστημο του ενός εξαμήνου που προβλέπεται από την τελευταία πρόταση δυσπιστίας.

Ζάεφ: «Ανησυχώ για το μέλλον της συμφωνίας»

Ο Ζόραν Ζάεφ δε δίστασε να ομολογήσει ότι είναι ανήσυχος για το αν θα τελεσφορήσει η συμφωνία των Πρεσπών.

«Ασφαλώς και ανησυχώ. Εμείς είμαστε απλοί άνθρωποι. Και ο ομόλογός μου ο Αλέξης Τσίπρας είναι απλός άνθρωπος. Αυτό που μας ανησυχεί είναι αν θα ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μέχρι το τέλος, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πιστεύουμε και οι δύο σε αυτή την υπόθεση. Όπως πιστεύουν και οι δύο υπουργοί μας ο Νίκος και ο Νίκολα από την πλευρά μας» είπε στην ελληνική δημόσια τηλεόραση.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είπε πως αντιλαμβάνεται ότι είναι ένα επώδυνο ζήτημα για την Ελλάδα και πρόσθεσε πως το erga omnes (έναντι όλων), που ζητούσε η χώρα μας, ήταν πολύ δύσκολο και για τον ίδιο και τα Σκόπια.

Μάλιστα, έκανε ονομαστική αναφορά σε Έλληνες πολιτικούς: «Θέλω να απευθυνθώ στον κ. Καμμενο και στον κ. Μητσοτάκη. Η πιο δύσκολη στιγμή για μένα ήταν εκεί που έπρεπε να δεχτώ την αιτιολόγηση για πιο λόγο το όνομα θα πρέπει να είναι για όλες τις χρήσεις και στο εσωτερικό με συνταγματικές αλλαγές. Η απάντηση από την ελληνική πλευρά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζια ήταν ότι αν δεν κλείσει με αυτό τον τρόπο ολοκληρωτικά το θέμα, στο μέλλον θα προκύψουν νέα προβλήματα. Και αυτό είναι γεγονός».

«Δεχόμαστε την ελληνική μακεδονική ταυτότητα»

Όσον αφορά το θέμα της μακεδονικής ταυτότητας, ο Ζάεφ είπε πως η χώρα του δέχεται ότι υπάρχει και… ελληνική.

«Εμείς δεχόμαστε την ελληνική μακεδονική ταυτότητα και δεν έχουμε τίποτα κατά αυτής. Την αναγνωρίζουμε. Εκεί είναι οι φίλοι μας όταν είμαστε στη Θεσσαλονίκη, στην Χαλκιδική, στην Ασπροβάλτα, στη Λάρισα, παντού όπου πηγαίνουμε. Και πιστεύω απόλυτα ότι σε τέτοιες στιγμές οι πολίτες στην περιοχή Μακεδονία θα αποδεχθούν αυτό που ειλικρινά εμείς πιστεύουμε. Εμείς έχουμε άλλα θέματα ταυτότητας, δεν είμαστε κομμάτι της ελληνιστικής ιστορίας της Μακεδονίας» είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Η στιγμή που παραλίγο να καταρρεύσουν οι συνομιλίες

«Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ο φίλος μου ο Αλέξης, μου άνοιξε την καρδιά του κι έπρεπε και εγώ να κάνω το ίδιο» είπε ο Ζάεφ, μιλώντας με θερμά λόγια για τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Πράγματι ανοίξαμε τις καρδιές στο τραπέζι κι αποδείξαμε ότι και οι δύο έχουμε την βούληση να βρούμε λύση. Υποσχεθήκαμε ότι ακόμα κι αν δεν βρούμε λύση είμαστε υποχρεωμένοι να οικοδομήσουμε δεσμούς φιλίας μεταξύ των χωρών μας» είπε.

Μάλιστα, περιέγραψε πως σε κάποιο σημείο και οι δυο τους είχαν πιστέψει πως η συμφωνία δε θα προχωρούσε: «Σε κάποιο σημείο ευχαρίστησα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτός εμένα, πιστεύοντας ότι δώσαμε ότι είχαμε. Αυτές οι στιγμές αποδεικνύουν ότι ήταν μια δύσκολη συμφωνία. Είπαμε ο ένας στον άλλον "σε ευχαριστώ φίλε μου που έκανες τα πάντα". Ίσως δεν είναι δυνατόν να κάνουμε περισσότερα. Ας κρατήσουνε την φιλία μας και την φιλία των πολιτών μας. Το σκεφτήκαμε όμως λίγο και διαπιστώσαμε, ο Αλέξης πρωτίστως, αλλά κι εγώ, ότι έρχεται Σαββατοκύριακο. Είπαμε ας ξεκουραστούμε και μήπως την Δευτερά που θα είμαστε πιο ξεκούραστοι να προσπαθήσουμε ξανά».

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό Δελτίo ειδήσεων του STAR με την Πόπη Τσαπανίδου 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top