Ιστορική στιγμή! Υπεγράφη η συμφωνία για το "Βόρεια Μακεδονία"

Πανηγυρικό το κλίμα στην τελετή

Πρώτη Δημοσίευση: 11:08

Εν μέσω πανηγυρικού κλίματος και υπό το παρατεταμένο χειροκρότημα των παρευρισκομένων, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ υπέγραψαν το πρωί της Κυριακής την ιστορική συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ. 

Πένθιμα χτυπούσαν οι καμπάνες κατά την άφιξη Τσίπρα και Ζάεφ

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποδεχθεί με μια θερμή αγκαλιά υποδέχθηκε στους Ψαράδες των Πρεσπών τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, την ώρα που οι καμπάνες στους Ψαράδες Πρεσπών χτυπούσαν πένθιμα, δείχνοντας έτσι την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας στα όσα υπογράφονται σήμερα.

Τσίπρας: "Αναμετρώμαστε με το βάρος της ιστορικής μας ευθύνης"

«Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορική ευθύνης. Για να απευθυνθούμε στους λαούς μας και στους λαούς των Βαλκανίων. Λαούς βασανισμένους στο διάβα της ιστορίας, χτυπημένους από περιφερειακές, διεθνείς αλλά και αδελφοκτόνες συρράξεις, εθνοκαθάρσεις, αλλαγές συνόρων, παραχαράξεις της αλήθειας, την επιβολή και την κυριαρχία του φόβου.Βρισκόμαστε εδώ για να διαπράξουμε και οι δυο το πατριωτικό μας καθήκον», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν στη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων και σημείωσε ότι η κοινή βούληση των δύο πλευρών ξεπέρασε όλους τους φόβους.

«Η συμφωνία αυτή μας επιτρέπει να απευθυνθούμε σήμερα στους λαούς μας. Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται και οι δύο. Η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στο νομικό της τμήμα, χρειάζεται να ριζώσει στις συνειδήσεις των λαών. Γι' αυτό επενδύουμε σήμερα στα έργα σύνδεσης των δυο χωρών. Είμαι σίγουρος ότι οι λαοί μας θα αποτελέσουν παράδειγμα συναδέλφωσης σε μια περίοδο και μια περιοχή συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης. Ολόκληρη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας, λαών που αποτινάσσουν το μίσος και προχωρούν», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι είναι λάτρης της βαλκανικής μουσικής, στην οποία εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια, αλλά και τα τραγούδια που υμνούν τη γέννηση και την ομορφιά της φύσης.

«Ένα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε μαζί εδώ στις Πρέσπες. Οι λαοί μας χόρτασαν από μοιρολόγια. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τη γέννηση του κοινού μας μέλλοντος, να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια», είπε.

Ζάεφ: "Η συμφωνία ήταν δύσκολη, αλλά αξίζει για το κοινό μας μέλλον"

Ο Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για το θάρρος και το κουράγιο του, σημείωσε ότι η επίτευξη της συμφωνίας δεν ήταν εύκολη, αλλά αξίζει για το κοινό μέλλον των δύο χωρών.

«“Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος. Το θάρρος είναι η μεγαλύτερη ανδρεία" είχε πει ο Αριστοτέλης. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, τόλμη και ελπίδα. Η υπογραφή της τελικής συμφωνίας είναι στρατηγικής σημασίας για το μέλλον των δυο χωρών και μπορεί να μετατοπίσει βουνά», συνέχισε ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε:

«Τις τρεις τελευταίες δεκαετίας διδαχτήκαμε πολλά πράγματα. Πρέπει να μαθαίνουμε από την ιστορία και διαρκώς επαναλαμβάνουμε ότι οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη, ώστε να επικρατεί ειρήνη και στον κόσμο».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε ότι η χώρα του θα αναλάβει πρωτοβουλίες για συνεργασίες χωρίς εντάσεις με τις γειτονικές τους χώρες με στόχο να οικοδομηθεί η ευημερία και η συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

Τέλος σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο κ. Ζάεφ είπε:

"Έχοντας εργαστεί επί χρόνια γι'αυτή τη συμφωνία, μπορώ να πω ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χώρων. Είναι δίκαιη, έντιμη και μπορεί να εφαρμοστεί, ως ένα παράδειγμα για την περιοχή και για όλο τον κόσμο".

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top