Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας

Καταφτάνουν Ζάεφ και Τσίπρας

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star 
Πρώτη δημοσίευση: 08:11

 

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο χωριό Ψαράδες στις Πρέσπες, όπου σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ. ενώ δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή επεισοδίων.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να φτάσει γύρω στις 10:30 στους Ψαράδες μαζί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μοργκερίνι, τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ροζμαρί ντι Κάρλο.

Από την πλευρά των Σκοπίων, στο παραλίμνιο χωριό των Πρεσπών θα φτάσει με σκάφος μέσω της λίμνης, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα τους υποδεχθεί στη μαρίνα και αμέσως μετά όλοι μαζί θα μεταβούν πεζή στην ειδική εξέδρα που έχει στηθεί, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή της υπογραφής της συμφωνίας.

Στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι τους θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στην πόλη Οτέσοβο, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, ώστε να εμποδιστεί η προσέγγιση από τους διαδηλωτές που έχουν δώσει ραντεβού στις Πρέσπες για να διαδηλώσουν εναντίον την συμφωνίας.

Μπλόκα έχουν τοποθετηθεί σε κάθε διασταύρωση, ενώ οι αστυνομικοί σταματούν όλα τα αυτοκίνητα για να ελέγξουν αν οι οδηγοί τους έχουν τις ειδικές ταυτότητες που επιτρέπουν τη διέλευση από την περιοχή.

Πάντως συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της τελετής. Λεωφορεία έχουν ναυλωθεί από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας για να μεταφέρουν κόσμο στην περιοχή.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες με πούλμαν καταφτάνουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να παραστούν στην υπογραφή της συμφωνίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top