Σκοπιανό: Ενημερώνει τη Βουλή ο Τσίπρας την Παρασκευή – Όλα δείχνουν πρόταση μομφής από ΝΔ

Πολιτική θύελλα για το Severna Makedonija

Πρώτη δημοσίευση: 15.10

Νέα ενημέρωση 21:14

Έντονες πολιτικές εξελίξεις δρομολογούνται στον απόηχο της συμφωνίας με τα Σκόπια.

Με επιστολή που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον Νίκο Βούτση την Τετάρτη, κάνει γνωστό πως θα ενημερώσει τη βουλή για τη συμφωνία την Παρασκευή. Μάλιστα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση,  η ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων θα διεξαχθεί στις 10 το πρωί της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα ενημερώσει την ελληνική αντιπροσωπεία για τη συμφωνία στο Σκοπιανό.

Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη αποστείλει το σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Η ειδική συνεδρίαση της Βουλής είχε προαναγγελθεί από χθες, δια στόματος του Πρωθυπουργού.

 

«Με την παρούσα ζητώ να ενημερώσω το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής την Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 και ώρα 10:00 για τη Συμφωνία με την ΠΓΔΜ» αναφέρει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση.

Την ίδια ώρα, με το πολυνομοσχέδιο για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση να συζητείται στη Βουλή (αύριο να είναι προγραμματισμένη η ψήφισή του), η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται για πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.

Από την Πειραιώς έχουν ζητήσει όχι μόνο η κυβέρνηση να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή αλλά και να αποδείξει ότι έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκαθαρίσει πως δε θα τη στηρίξει ο ένας κυβερνητικός εταίρος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα του κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Θα ήθελα να παρέμβετε ώστε η συμφωνία να έρθει το συντομότερο στη Βουλή, πριν ακόμη υπογραφεί από τον κ. Τσίπρα, ώστε να διαπιστωθεί εάν η Βουλή περιβάλει με εμπιστοσύνη αυτή τη συμφωνία.  Θα εξαντλήσω όλα τα μέσα που έχω ώστε να γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή».

Διαβάστε ακόμη: «Αισθάνομαι σαν σκακιστής»: Η πρώτη δήλωση Τσίπρα μετά το διάγγελμα

Λίγη ώρα μετά ήρθε το σχόλιο του κ. Τζανακόπουλου στην ΕΡΤ, δείχνοντας ότι στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη ετοιμάζονται για την πρόταση μομφής: «Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής». Μάλιστα, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως, αν το πράξει, ο πρόεδρος της ΝΔ θα υποστεί άλλη μια «μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα».

Τι γίνεται εάν κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας

Στη Νέα Δημοκρατία είναι πιθανόν να έχουν ξεκινήσει ήδη τη συγκέντρωση υπογραφών.

Όπως ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 84) και ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 142) η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από το 1/6 των βουλευτών, δηλαδή 50 βουλευτές.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης σε Παυλόπουλο: Να παρέμβετε για να έρθει στη Βουλή η συμφωνία

Η κατάθεσή της προβλέπει την αυτόματη διακοπή των εργασιών της Βουλής για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Η συζήτηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις ημέρες, με την ονομαστική ψηφοφορία να γίνεται τα μεσάνυχτα της τελευταίας ημέρας.

«Δίλημμα» για ΝΔ

Όπως γίνεται αντιληπτό, εάν η Νέα Δημοκρατία καταθέσει σήμερα ή αύριο την πρόταση μομφής, τότε «παγώνει» ολοκληρωτικά το θέμα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, το οποίο είναι προϋπόθεση για να συζητηθεί το θέμα της ρύθμισης του χρέους στο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, αλλά και η ενημέρωση του πρωθυπουργού την Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμη: Σκληρή απάντηση Μαξίμου σε Σαμαρά: Διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα

Από την άλλη, εάν κατατεθεί την Παρασκευή, τότε θα υπάρχει περιθώριο μέχρι την Κυριακή, οπότε στο ενδιάμεσο (πιθανότατα το Σάββατο) να προηγηθεί η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας.

Κάτι που ξεκάθαρα δε θέλει η Νέα Δημοκρατία, όπως άλλωστε είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Ιβάνοφ έριξε «πόρτα» στον Ζάεφ

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει και στα Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετέβη – συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ - στην προεδρική κατοικία για να ενημερώσει τον Γκιόργκι Ιβάνοφ για τη συμφωνία με την Ελλάδα, με τον δεύτερο να μην τον αφήνει να την παρουσιάσει και να αποχωρεί!

Η συνάντηση κράτησε λιγότερο από δύο λεπτά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρόεδρος των Σκοπίων πιθανόν να απευθύνει το δικό του διάγγελμα στον λαό των Σκοπίων.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων εδώ 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top