Στις 14 Ιουνίου οι νέες αντικειμενικές – Ποιοι θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ

Δοκιμές επί δοκιμών στο υπουργείο Οικονομικών για να βγει το «μαγικό νούμερο» των 2,65 δισ. ευρώ

Στις 14 Ιουνίου οι νέες αντικειμενικές αξίες

Στις 14 Ιουνίου θα δημοσιοποιηθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης.

Αυτό αποκάλυψε την Τρίτη ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η νέα φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Διαβάστε ακόμη: Σχέδιο για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε λαϊκές περιοχές – Πού θα αυξηθεί

Στο οικονομικό επιτελείο ήδη κάνουν δοκιμές επί δοκιμών για να βγει το «μαγικό νούμερο» των 2,65 δισ. ευρώ, δηλαδή ο εισπρακτικός στόχος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Ποιοι τελικά θα πληρώσουν παραπάνω ΕΝΦΙΑ

Στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν αρκετά σχέδια για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ωστόσο για το τρέχον έτος η πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι να διατηρηθεί ο φόρος των ακινήτων σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές καθώς κάποιοι θα πληρώσουν περισσότερο και κάποιοι λιγότερο. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί και να είναι λίγες οι περιπτώσεις και να είναι μικρές οι διαφοροποιήσεις.

Αυτό μπορεί να γίνει με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα γίνει με τρόπο που δε θα ανεβάσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων στην κλίμακα φορολόγησης, ανάλογα με την τιμή ζώνης.

Διαβάστε ακόμη: Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ: Ποιες περιοχές θα δουν αύξηση

Έτσι, η αναπροσαρμογή της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου από τα 800 στα 950 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο δεν φέρνει καμία επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, η αναπροσαρμογή από τα 750 στα 800 ευρώ το τ.μ., θα φέρει μικρή αύξηση στον φόρο ακινήτων καθώς ο συντελεστής αλλάζει από 2,8 σε 2,9. 

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για μικρή αύξηση στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, που έχουν… πάρει και τα πάνω τους με το Airbnb.

Αρκετές αντικειμενικές τιμές στο φάσμα των 700 έως 750 ευρώ θα αυξηθούν στα 800-850 ευρώ και θα ανέβουν κλίμακα, οδηγώντας σε ελαφρώς υψηλότερο ΕΝΦΙΑ. 

Διαβάστε ακόμη: «Χρυσωρυχείο» για τους Αθηναίους η Airbnb

Το ίδιο ίσως συμβεί και σε περιοχές με αντικειμενική τιμή 950-1.000 ευρώ. Σε κάποιες γειτονιές πιθανόν να υπάρξει… χειρουργική αύξηση της αντικειμενικής τιμής στα 1.050 ευρώ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο φόρος ακινήτων λόγω αλλαγής κλίμακας.

Παραδείγματα

- διαμέρισμα 60 τετραγωνικών, τρίτου ορόφου, στα Πατήσια, με μία πρόσοψη, έτος κατασκευής το 1987 και τιμή ζώνης τα 1.000 ευρώ. Πληρώνει ΕΝΦΙΑ 177,50 ευρώ. Με την αλλαγή της αντικειμενικής τιμής στα 1.050 ευρώ, αλλάζει κλίμακα και ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσει θα είναι στα 226,46 ευρώ, δηλαδή 49 ευρώ επιπλέον.

- διαμέρισμα 85 τετραγωνικών μέτρων, δευτέρου ορόφου, στο Πέραμα, με μία πρόσοψη, έτος κατασκευής 2003 και τιμή ζώνης τα 750 ευρώ. Πληρώνει ΕΝΦΙΑ 267,05 ευρώ. Με την αλλαγή της αντικειμενικής τιμής στα 800 ευρώ, αλλάζει κλίμακα και ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσει θα είναι 276,60 ευρώ, δηλαδή 9,5 ευρώ επιπλέον.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top