Σχέδιο για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε λαϊκές περιοχές – Πού θα αυξηθεί

«Καυτή πατάτα» για την κυβέρνηση ο φόρος ακινήτων με τις νέες αντικειμενικές

Σε «καυτή πατάτα» έχει εξελιχθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) για την κυβέρνηση.

Ο φάκελος με τις νέες αντικειμενικές αξίες είναι έτοιμος ωστόσο υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τις αυξήσεις που φέρνει στις – λεγόμενες – λαϊκές συνοικίες, όπου φτάνουν βάσει των εισηγήσεων των εκτιμητών και το 30%.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως οι μειώσεις των συντάξεων από 1/1/2019 μαζί με μια αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα δημιουργήσουν έναν… «φονικό» προεκλογικό συνδυασμό.

Διαβάστε ακόμη: Κλείνει το μάτι στους συνταξιούχους η κυβέρνηση, φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες

Έτσι, την ώρα που αφήνεται ανοικτό από υπουργούς το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν τελικά οι περικοπές στις συντάξεις που έχουν ψηφιστεί, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει και plan B για τον ΕΝΦΙΑ: την απαλλαγή από τον φόρο της μικρής ιδιοκτησίας με αντίστοιχη αύξηση του φόρου για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 200-300.000 ευρώ, παράλληλα με αύξηση και του συμπληρωματικού φόρου (υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, με αφορολόγητο 300.000 ευρώ). Με λίγα λόγια, το σχέδιο είναι να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ τα μικρά σπίτια σε λαϊκές συνοικίες με αντικειμενικές αξίες έως 900-1.000 ευρώ (Δραπετσώνα, Ίλιον, κλπ.) και να επιβαρυνθούν – κυρίως – οι κατοικίες με αντικειμενικές αξίες 2.000 ευρώ και άνω (πχ. Γλυφάδα).

Η εφαρμογή ενός τέτοιου σεναρίου θα έχει διπλό όφελος για την κυβέρνηση: εκτός από το βαρύ πολιτικό κόστος που θα είχαν οι αυξήσεις του φόρου στα χαμηλά στρώματα, θα μπορέσει να διαχειριστεί και επικοινωνιακά το θέμα, παρουσιάζοντας έναν άλλο φόρο στην θέση του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο δεσμευόταν προεκλογικά πως θα καταργήσει.

Σε κάθε περίπτωση, ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν αλλάζει ούτε… κατά σεντ, ενώ το σχέδιο θα πρέπει να πάρει την έγκριση των δανειστών προτού εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, φαντάζει πολύ δύσκολο να γίνουν αλλαγές στα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, οπότε οι όποιες αλλαγές θα έρθουν (αν έρθουν) από του χρόνου. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι που δεν είναι άλλο από τους δανειστές.

Όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει οι εκπρόσωποι των θεσμών στις συνομιλίες τους με τα κυβερνητικά στελέχη, επιθυμούν διακαώς τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Οπότε θα χρειαστεί, λογικά, μεγάλη διαπραγματευτική… μαεστρία από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να τους πείσει για ένα σχέδιο στον φόρο ακινήτων, το οποίο θα οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

 

* Στο βίντεο βλέπετε το ρεπορτάζ από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της Τετάρτης 9 Μαΐου, για την επιστροφή της τρόικας και για τα ανοικτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης (μεταξύ των οποίων και το θέμα των αντικειμενικών αξιών και του φόρου ακινήτων).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top