Κλείνει το μάτι στους συνταξιούχους η κυβέρνηση, φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες

Προβληματισμός και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τις μειώσεις από 1/1/2019

Κλείνει το μάτι στους συνταξιούχους η κυβέρνηση

Έντονος είναι ο προβληματισμός σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου για τη νέα μείωση στις συντάξεις που θα ισχύσει από 1/1/2019.

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει ανοικτά την ανησυχία τους για το θέμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Πως θα πάμε να ζητήσουμε την ψήφο των συνταξιούχων τo 2019 με “προίκα” τη νέα μείωση;» λένε χαρακτηριστικά, ρίχνοντας στο τραπέζι και την ιδέα των πρόωρων εκλογών μετά την αλλαγή ψυχολογίας που θα φέρει η έξοδος από τα μνημόνια το καλοκαίρι.

Η απάντηση ήρθε με… επικοινωνιακό «βομβαρδισμό» από την κυβέρνηση. Αρκετοί υπουργοί έσπευσαν τις τελευταίες μέρες να αφήσουν από χαραμάδα μέχρι παράθυρο για μη εφαρμογή των μειώσεων στις συντάξεις!  Μάλιστα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενδίδει ενίοτε στις γενικές υποσχέσεις για ελαφρύνσεις την «επόμενη μέρα», όπου θα έχουμε εποπτεία και όχι επιτροπεία.

Τι έχουν πει τις τελευταίες μέρες υπουργοί της κυβέρνησης για τις μειώσεις στις συντάξεις

Λίγη υπομονή, το θέμα δεν είναι τελειωμένο - Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας (Σκάι)

Για τις περικοπές στη συνταξιοδοτική δαπάνη που προβλέπονται για το 2019, εκτιμούμε ότι είναι μία προσαρμογή που δεν είναι αναγκαία. Αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει αυτό το ζήτημα - Έφη Αχτσιόγλου, υπουργός Εργασίας (ΕΡΤ)

Αν η δημοσιονομική πορεία της χώρας το επιτρέψει, τότε θα μπορούσαμε αργότερα να δούμε μέτρα για τη χαλάρωση κάποιων πολιτικών λιτότητας -Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος (Αθήνα 9,84)

Θα τα δούμε αργότερα τα θέματα των συντάξεων. Έχουμε πάρει εντολή η χώρα να βγει από τα Μνημόνια και αυτό θα συμβεί τον Αύγουστο. Όταν υπάρχει μείωση ανεργίας και βελτίωση των δημοσιονομικών, δεν έχεις λόγο να προβείς σε μείωση συντάξεων – Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών (Θέμα 104,6).

Εξάλλου, και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος έχει το δικό του ρεύμα στο κυβερνών κόμμα, αναρωτήθηκε στον Real FM «γιατί πρέπει να κόψουμε τις συντάξεις των ανθρώπων για το 2019, αφού έχουμε μια οικονομία που παράγει θηριώδη υπερπλεονάσματα;».

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, έβαλε τελεία στα σενάρια για συντάξεις, αλλά όχι και… παύλα καθώς είπε – μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» - πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει τη μη εφαρμογή του μέτρου σε αυτή τη φάση.

 
Σε ενεργό φόντο τα σενάρια για εκλογές το τελευταίο τρίμηνο του 2018
 

Τα σενάρια για εκλογές το τελευταίο τρίμηνο του 2018 δεν είναι καινούργια.

Η προοπτική της εξόδου από τα μνημόνια σε συνδυασμό με τα συμφωνημένα μέτρα για μειώσεις στις συντάξεις το 2019 και μείωση του αφορολόγητου το 2020 (η οποία δεν αποκλείεται να έρθει και το 2019, εάν δεν πιάσει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς στόχους), μοιραία μετατρέπει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στα μάτια πολλών ως ιδανικό για να στήσει κάλπες η παρούσα κυβέρνηση.

Αυτό είναι κάτι που θεωρεί ως πολύ πιθανό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Bloomberg κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης σε Bloomberg: Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για την ελάφρυνση του χρέους

Η κυβέρνηση επιμένει για εξάντληση της τετραετίας και εκλογές το 2019, ωστόσο φαίνεται πως το σενάριο υπάρχει στα… συρτάρια του Μαξίμου.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της κυβέρνησης, οι επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι σε κάθε περίπτωση δύσκολο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λένε, ίσως το ιδανικό πεδίο μάχης για να κυνηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις όποιες πιθανότητες του για νίκη, να είναι στον απόηχο της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο. «Ειδικά αν έχει υπάρξει κάτι χειροπιαστό και στο θέμα του χρέους, το οποίο θα πιστωθεί στον Αλέξη Τσίπρα» σημειώνουν στο star.gr.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίες και οι πρόσφατες δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ξυδάκη.

«Οι όποιες εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος, που λήγει τον Αύγουστο του 2018 δεν θα είναι πρόωρες» είπε με νόημα στον τηλεοπτικό σταθμό SBC.

 
Πέτρος Κατσαβριάς
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top