Κόντρα Κοτζιά - Κουμουτσάκου για τα όσα δήλωσε ο Ντιμιτρόφ

ΝΔ: Ατόπημα να αποδέχεται ο Κοτζιάς ότι η Ελλάδα έχει αλυτρωτικές βλέψεις - ΥΠΕΞ: Καιρός να επιδείξει σοβαρότητα η ΝΔ στα εθνικά θέματα

Κόντρα Κοτζιά- Κουμουτσάκου για τα όσα δήλωσε ο Ντιμιτρόφ

Κόντρα μεταξύ του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ξέσπασε σήμερα, σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις στην Αχρίδα των του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και του ομολόγου του των Σκοπίων  Νικόλα Ντιμιτρόφ, αλλά και δημοσιεύματα για την πορεία της διαπραγμάτευσης σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων.       

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε με αφορμή την αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων μπροστά στον Έλληνα ομόλογό του ότι «σχεδόν συμφώνησαν το κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία σε διάφορους τομείς, μεταξύ άλλων και για την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές» :

«Ο Υπουργός των Εξωτερικών εμφανίζεται να αποδέχεται, έστω και εμμέσως, τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι δήθεν η Ελλάδα έχει αλυτρωτικές βλέψεις έναντι της γειτονικής χώρας. Πρόκειται για πολιτικό, διπλωματικό και διαπραγματευτικό ατόπημα πρώτου μεγέθους.

Η λογική αμοιβαιότητας ή εξομοίωσης Ελλάδας και Σκοπίων στο ζήτημα του αλυτρωτισμού, υποσκάπτει τις σταθερές εθνικές μας θέσεις και είναι απαράδεκτη.

Το Υπουργείο των Εξωτερικών οφείλει να απαντήσει τι έχει συζητήσει και σε τι έχει συμφωνήσει με την άλλη πλευρά.

Η σιωπή του στο κρίσιμο αυτό θέμα δυστυχώς επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση “εκεί που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι”».

Απαντώντας,  για πολιτικό ατόπημα κάνουν από την πλευρά τους λόγο κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν δικαιούται να χρεώνει ούτε τις απόψεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, ούτε του κ. Κουμουτσάκου, ούτε ορισμένων φίλα προσκείμενων στην αντιπολίτευση εφημερίδων στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως τονίζουν  «πρέπει  πλέον η Νέα Δημοκρατία να επιδείξει στοιχειώδη σοβαρότητα στα εθνικά μας θέματα και να μην υπονομεύει την προσπάθεια επίλυσης των εθνικών θεμάτων με υπερφίαλους εξυπνακισμούς, ούτε, τέλος, να χρεώνει στην κυβέρνηση τις απόψεις τρίτων κρατών. Είναι ακατανόητο δε, να παριστάνει η Νέα Δημοκρατία ότι έτσι εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα».

Αναφέρουν ακόμη ότι ο κ. Κοτζιάς ήδη από τις 7 Μαρτίου του 2015, έχει θέσει με σαφήνεια τα θέματα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Όπως προσθέτουν οι κύκλοι του ΥΠΕΞ σε αυτό το πλαίσιο η ΠΓΔΜ άλλαξε το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων καθώς και του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τα Σκόπια με τα ελληνικά σύνορα, ενώ έχει ήδη απομακρύνει και σειρά αγαλμάτων. «Αποτελέσματα που ουδέποτε επέτυχε η Ν.Δ. επί της δικής της διακυβέρνησης», όπως ισχυρίζονται 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top