«Κόντρα» Τζιτζικώστα-Τσίπρα για το Σκοπιανό: Δεν θέλουμε ονομασία με τον όρο «Μακεδονία»

Κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας

«Κόντρα» Τζιτζικώστα-Τσίπρα για το Σκοπιανό

Τα ξίφη τους για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων διασταύρωσαν ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του 11ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε την αντίθεσή του στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

«Χρειάζεται συνεννόηση στα μείζονα εθνικά θέματα. Χρειάζονται σταθεροί δίαυλοι και σχέδιο που θα συνεκτιμά όλα τα δεδομένα στο χρόνο που γίνεται μια διαπραγμάτευση. Διαφωνώ ριζικά με τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η μόνη λύση που μπορεί να σταθεί, είναι μια συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους και θα κλείνει οριστικά τα ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός, η προπαγάνδα, η παραχάραξη της ιστορίας» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Τζιτζικώστα τονίζοντας καταρχάς πως η Κεντρική Μακεδονία «μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς μας με τους Βόρειους γείτονές μας».

«Δεν κατανοώ τη σπουδή του Αποστόλη να τοποθετηθεί σήμερα παίρνοντας μια θέση που πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι, όταν ήταν βουλευτής της πλειοψηφίας που διαμόρφωσε αυτή την εθνική γραμμή» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «αυτό δε σημαίνει ότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη στη διαπραγμάτευση, θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα. Μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά. Γι' αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση μεταξύ άλλων και την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top