Ο Στουρνάρας αδειάζει την κυβέρνηση: Δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια το καλοκαίρι

Τονίζει πως η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό επιτήρηση μέχρι να αποπληρώσει το 75% του χρέους

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο

Ουτοπικές χαρακτηρίζει τις αναφορές της κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια το καλοκαίρι ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τονίζει – μιλώντας στα Νέα – πως δεν έχουν νομικό ή πραγματικό νόημα τα περί «καθαρής εξόδου» αφού «μέχρι να αποπληρώσουμε το 75% του χρέους, θα βρισκόμαστε υπό επιτήρηση».

Ο κεντρικός τραπεζίτης επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις τις οποίες πρέπει να τηρήσει: «Για παράδειγμα, μέχρι το 2022 έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Για να το μειώσουμε θα χρειαστούμε άλλη διαπραγμάτευση».

Ο ίδιος παραδέχεται πως ο συγκεκριμένος στόχος για πλεόνασμα είναι υψηλός, ωστόσο τονίζει πως θα πρέπει «πρώτα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, να ξεμπερδέψουμε με τα προαπαιτούμενα και - αφού έχουμε πλέον βγει στις αγορές - εάν δούμε ότι δυσκολευόμαστε, να ζητήσουμε μια επαναδιαπραγμάτευση».

Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά πως η Ελλάδα σε 10 χρόνια θα μπορέσει να ανακτήσει το 25% του εισοδήματος που έχασε κατά τη διάρκεια της κρίσης, ωστόσο σημειώνει πως τα μνημόνια «έσωσαν» την ελληνική οικονομία καθώς «από γιγαντιαία δίδυμα ελλείμματα σήμερα έχουμε ισορροπία στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

Τέλος, αναφέρεται και στην υπόθεση της Novartis υπογραμμίζοντας πως ουδέποτε υπήρξε έμμισθος σύμβουλός της.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top