Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς Άγκυρα: Σεβαστείτε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου

Μήνυμα και στα Σκόπια: «Προϋπόθεση για ένταξη σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ να εξαλειφθεί κάθε ίχνος αλυτρωτισμού

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος παραβρέθηκε  στον Δήμο Πύδνας-  Κολινδρού  για τις εορταστικές εκδηλώσεις  του  εορτασμού των 140 χρόνων από την επανάσταση του Κολινδρού.

Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε τη γειτονική χώρα να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της συνθήκης της Λωζάννης και υπογράμμισε με νόημα ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες αλλά γκρίζες σκέψεις.

«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας. Όμως, οι σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, όπως επίσης και η ευρωπαϊκή της προοπτική -την οποία εμείς, οι Έλληνες, στηρίζουμε- εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου» τόνισε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επισήμανε επίσης ότι «ο πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως να αφήνει ίχνος γκρίζων ζωνών».

Μήνυμα έστειλε επίσης ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα Σκόπια. «Στηρίζουμε την πορεία ένταξης της φίλης ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει προηγούμενη λύση ως προς το όνομά της, η οποία θα εξαλείφει κάθε ίχνος αλυτρωτισμού. Είτε σε ό,τι αφορά σύνορα, είτε σε ό,τι αφορά την εθνότητα είτε σε ό,τι αφορά την γλώσσα. Όταν, λοιπόν, συμφωνήσουν οι γείτονές μας ότι προσαρμόζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και, βεβαίως, στην Ιστορία, τότε είμαστε εδώ. Διαφορετικά δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πορεία, αφού τούτο θα ήταν αντίθετο με βασικές αρχές, τις οποίες έχουμε αναδείξει εδώ και καιρό».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top