Επιστροφές πάνω από 1.800 ευρώ σε συνταξιούχους – Κατεβάστε τις αιτήσεις για να τα πάρετε

Οι παράνομες μειώσεις «μετρούν» ήδη 18 ως 20 μήνες

Επιστροφές πάνω από 1.800 ευρώ σε συνταξιούχους – Κατεβάστε τις αιτήσεις για να τα πάρετε
Επιστροφές που μέχρι τώρα ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ για τις κύριες συντάξεις, ενώ για τις επικουρικές φτάνουν ως και 790 ευρώ, κλειδώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι για τις μειώσεις που παρανόμως επιβάλλουν τα Ταμεία, είτε στο άθροισμα συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ είτε στα ποσά μόνο των επικουρικών συντάξεων που μαζί με τις κύριες ήταν πάνω από τα 1.300 ευρώ και επανυπολογίστηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου μετά τον Σεπτέμβριο του 2016.
 
Ο τρόπος για να κατοχυρώσουν οι συνταξιούχοι το δικαίωμα αναδρομικών και να αναγκάσουν σε πρώτη φάση τα Ταμεία να αναγνωρίσουν τις περικοπές που επιβάλλονται σε ανύπαρκτα ποσά είναι με υποβολή αιτήσεων.
 
Αφού τις συμπληρώσουν με το κείμενο που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, ανάλογα με την περίπτωση της παράνομης μείωσης, θα πρέπει να τις καταθέσουν στα Ταμεία που ανήκουν (ΕΦΚΑ, Γενικό Λογιστήριο και ΕΤΕΑΕΠ) και να πάρουν απαραίτητα αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία κατάθεσης.
 
Η αίτηση παραλαμβάνεται υποχρεωτικά και κανείς υπάλληλος δεν δικαιούται να αρνηθεί την παραλαβή τους, ούτε να αρνηθεί την «πρωτοκόλλησή τους». Πολλώ δε μάλλον συνιστά παράπτωμα να αποτρέψουν τους συνταξιούχους να κάνουν αιτήσεις από τη στιγμή που διαπιστώνουν λάθος κρατήσεις.
 
Κανονικά τα Ταμεία θα έπρεπε άμεσα να διορθώσουν τα λάθη με τις παράνομες μειώσεις από εδώ και πέρα και να επέστρεφαν τα ποσά αυτών των κρατήσεων από τον Ιούνιο ή Σεπτέμβριο του 2016, γιατί από τότε διαπιστώνεται η λαθροχειρία. Όσο η ενέργεια αυτή δεν γίνεται, οι συνταξιούχοι οφείλουν να προβούν σε αίτηση. Αφενός γιατί έτσι κλειδώνουν το δικαίωμα και αφετέρου δεν κινδυνεύουν από τυχόν παραγραφή της αξίωσής τους.
 
Αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας θα αναγκαστούν να επιστρέψουν χρήματα, διότι οι παράνομες μειώσεις είναι τέτοιες που δεν αμφισβητούνται πλέον από κανέναν από το γεγονός και μόνον ότι φαίνονται στα ενημερωτικά σημειώματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.
 
Οι παράνομες μειώσεις «μετρούν» ήδη 18 ως 20 μήνες, καθώς εντοπίζονται στα ενημερωτικά τους σημειώματα από τον Ιούνιο του 2016 όσον αφορά τις κύριες συντάξεις και από τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2016 όσον αφορά τις επικουρικές που μειώθηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου.
 
Το κόστος από τις επιστροφές 18 ως 20 μηνών εκτιμάται, σύμφωνα με υπολογισμούς αρμοδίων υπαλλήλων Ταμείων, στα 80 με 100 εκατ. ευρώ. Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί, ο λογαριασμός ανεβαίνει.
 
Τα ποσά επιστροφών για κύριες και επικουρικές
 
Για τις κύριες συντάξεις, τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι από τις παράνομες μειώσεις για το μέχρι τώρα διάστημα φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ και έχουν να κάνουν με αυξημένο ποσοστό κρατήσεων του ν. 4093/2012, που, αντί για 5%, υπολογίζεται με 10%, ή, αντί για 10%, υπολογίζεται με 15%.
 
Για τις επικουρικές συντάξεις τα διεκδικούμενα ποσά αναδρομικών φτάνουν - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - ως και 790 ευρώ. Η δε παρανομία συνίσταται στο γεγονός ότι το ΕΤΕΑΕΠ επιβάλλει μειώσεις 3% ως 10% με το νόμο 3986/2011 σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, χωρίς όμως να πρέπει να έχουν αυτή την κράτηση γιατί δεν την προβλέπει ο νόμος αν έχουν επικουρική κάτω από 300 ευρώ. Στην περίπτωση δε που η επικουρική ήταν 500 ευρώ και πήγε στα 330 ευρώ, τότε η μείωση θα πρέπει να είναι μικρότερη.
 
Παρατηρείται όμως ότι επιβάλλεται η μείωση που ίσχυε στην επικουρική των 500 ευρώ και όχι στα 330 ευρώ. Και εδώ υπάρχει παρανομία.
 
Υπάρχουν όμως και άλλοι 150.000 συνταξιούχοι κυρίως με επικουρική ΙΚΑ, που είδαν μειώσεις ως και 49%, και λόγω αυτής της μεγάλης μείωσης δεν υπάρχει παράνομη κράτηση με το ν. 3986. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ πιο σημαντικό να υποβληθεί αίτηση για ανάλυση και γνωστοποίηση σε κάθε συνταξιούχο των στοιχείων που ελήφθησαν υπόψη για να επανυπολογιστεί και να μειωθεί κατά 49% η παλιά τους επικουρική. Η εγκύκλιος Πετρόπουλου (7 Ιουνίου 2016) λέει ότι σε όσα Ταμεία δεν έχουν ποσοστό αναπλήρωσης, για τον επανυπολογισμό των επικουρικών λαμβάνονται υπόψη τα έτη ασφάλισης, οι συντάξιμες αποδοχές και οι εισφορές.
 
Στο επικουρικό του ΙΚΑ για παράδειγμα, όπου δεν υπάρχει σταθερό ποσοστό αναπλήρωσης, ο επανυπολογισμός θα έπρεπε να γίνει με βάση τις συντάξιμες αποδοχές και τα έτη ασφάλισης κάθε συνταξιούχου. Αυτό δεν έγινε και εφαρμόστηκε με κάποια άλλη μέθοδο μια οριζόντια μείωση με συντελεστή 0,4927 (49,27%) ανεξάρτητα από το αν ένας συνταξιούχος είχε 35 χρόνια και συντάξιμες αποδοχές 2.300 ευρώ και κάποιος άλλος είχε 29 χρόνια και συντάξιμες αποδοχές 1.500 ευρώ!
 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
 
Συνταξιούχος ΙΚΑ με αρχική επικουρική 586 ευρώ έπαιρνε καθαρά 239 ευρώ μετά τις παλιές μνημονιακές μειώσεις περιόδου 2011-2015. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου (Σεπτέμβριος 2016) η επικουρική μειώνεται στα 165 ευρώ μικτά και στα 138 ευρώ καθαρά!!! Τέτοιο ποσό αντιστοιχεί σε μισθό 1.100 ευρώ και σε 35 έτη, ενώ ο μισθός που είχε ο συνταξιούχος και δεν ελήφθη υπόψη στον επανυπολογισμό ήταν στις 2.300 ευρώ.

 

 
Τι θα γράψετε στις αιτήσεις
 
Κατεβάστε τις αιτήσεις, πατώντας τον σύνδεσμο:
 
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top