Μητσοτάκης: Δεν θα δεχτώ ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για τις απειλές του Ρουβίκωνα κατά του συλλαλητηρίου

«Ο κ. Τσίπρας αντί να βελτιώσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου και να πάει ένα βήμα παραπέρα τις εθνικές επιδιώξεις, είναι έτοιμος να κάνει βήματα πίσω. Αντί να θέσει πρώτα το ζήτημα του αλυτρωτισμού - πριν καν μπει στη συζήτηση για το όνομα - το είχε αφήσει εντελώς απ’ έξω. Και το έθεσε μόνο όταν εμείς το επισημάναμε, με ένταση. Αντί να απαιτήσει δεσμεύσεις στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, για να φανεί αν πραγματικά πληρούνται οι προϋποθέσεις λύσης από την άλλη πλευρά, είναι έτοιμος να δώσει ανταλλάγματα δημιουργώντας τετελεσμένα» τόνισε σε ομιλία του την Πέμπτη το βράδυ στον Πύργο Ηλείας ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ασκώντας έντονη  κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ίδιο ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε:

«Αντί να ξεκόψει εξαρχής κάθε αναφορά σε «μακεδονικό έθνος», το οποίο αποτελεί τη βάση της αλυτρωτικής προπαγάνδας, το αφήνει να υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων. Και το βασικότερο: Αντί να απαιτήσει λύση - πακέτο, φαίνεται έτοιμος να δεχτεί την τμηματική επίλυση των διαφορών. Να υποχωρήσει, δηλαδή, από τώρα σε αυτά που αποτελούν τα δικά μας διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα, όπως η ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς, για να πάρει ως αντάλλαγμα κάποιες διαβεβαιώσεις, που εύκολα μπορούν να αλλάξουν αργότερα. Γι’ αυτό και θέλω σήμερα να τονίσω, προς όλες τις πλευρές, εντός και εκτός Ελλάδος: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη. Λύση σε δόσεις με την Ελλάδα να πληρώνει τοις μετρητοίς όχι μόνο δεν θα γίνει δεκτή, αλλά είναι επικίνδυνη. Για να πω ακόμη πιο απλά, η συμφωνία είτε θα είναι συνολική είτε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε επίσης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση:   

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη πατριωτική Παράταξη του τόπου. Για να λύσουμε το ζήτημα των Σκοπίων δίνουμε μάχες από τις αρχές τις 10ετίας του ’90 μέχρι σήμερα. Συχνά σε δύσκολες συγκυρίες και με κόστος για μας τους ίδιους. Διότι εμείς πραγματικά επιδιώκουμε λύση. Δεν εκμεταλλευόμαστε εθνικά ζητήματα για μικροκομματικούς σκοπούς. Γι’ αυτό θα το ξαναπώ και σήμερα: Δεν θα ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και δεν θα γίνουμε συνεργοί σε μια μεθόδευση που πληγώνει τη χώρα και την ψυχή των Ελλήνων. Μαθήματα από τους σημερινούς κυβερνώντες δεν δεχόμαστε. Γιατί τα μισά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το 2008, όταν δίναμε την εθνική μάχη στο Βουκουρέστι, μας ζητούσαν να αναγνωρίσουμε τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας»  

Για τα συλλαλητήρια και τον «Ρουβίκωνα»

Όσον αφορά τα συλλαλητήρια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε:

« Εμείς σεβόμαστε και όσους πολίτες επιλέξουν να πάνε στα συλλαλητήρια, και όσους επιλέξουν να μην πάνε. Σεβόμαστε κάθε επιλογή. Αυτό που δεν είναι σεβαστό και δεν μπορεί να γίνεται  ανεκτό, είναι να βγαίνει το παρακράτος του Ρουβίκωνα, να απειλεί με επεισόδια και η Κυβέρνηση να κοιτάζει απαθής. Δεν το λέω τυχαία αυτό στον κ. Τσίπρα γιατί τα λάθη του και σε αυτό το θέμα είναι ασυγχώρητα. Ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός, πριν ακόμη αρχίσει τη διαπραγμάτευση θα διασφάλιζε ότι η άλλη πλευρά θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να βρεθεί λύση. Ο κ. Τσίπρας δεν το έκανε»

Όπως πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης την κυβέρνηση εξυπηρετεί το ζήτημα των Σκοπίων να σκεπάσει την επικαιρότητα, ενώ άσκησε κριτική και για τα ζητήματα της επικαιρότητας.   «Κάθε μέρα, όμως, προκύπτει και μια νέα δυσάρεστη είδηση που δείχνει τη γενικευμένη παρακμή που επικρατεί. Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε το χρέος των πολιτών προς τις εφορίες. Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Προχθές και πάλι υπήρξαν νέες καταγγελίες για βιαιοπραγίες κατά φοιτητών μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Χθες, σταμάτησα έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο πηγαίνοντας προς τη Βουλή. Η εικόνα είναι τραγική. Και ξέρετε ποιον έβαλε η Κυβέρνηση επικεφαλής της επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας στα Πανεπιστήμια; Τον κ. Παρασκευόπουλο! Που η πρώτη του δουλειά ως Υπουργός ήταν να ανοίξει τις φυλακές βγάζοντας τους μισούς εγκληματίες έξω».

Ο πρόεδρος της ΝΔ  δεσμεύθηκε ότι «αυτή η άθλια κατάσταση θα σταματήσει. Το άσυλο θα αποκατασταθεί στην πραγματική του έννοια. Η Αστυνομία θα μπορεί να παρεμβαίνει στο πανεπιστήμιο όποτε παραβιάζεται ο νόμος».  Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «το χρωστάμε στους φοιτητές μας, στους καθηγητές, στους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, σε όλους τους Έλληνες».  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top