Οι πιθανότητες για εκλογές στην Ελλάδα από το Eurasia Group: 55% το 2019 – 45 % το 2018

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επενδύσει στο μομέντουμ της οικονομίας»

Οι πιθανότητες για εκλογές: 55% το 2019- 45 %  το 2018

 «Η δυναμική ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ έχει αλλάξει» επισημαίνει ο  μεγαλύτερος ίσως όμιλος ανάλυσης πολιτικού ρίσκου παγκοσμίως, το  Eurasia Group στην τελευταία του έκθεση για την οικονομική πολιτική στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, οι συνομιλίες για την τρίτη αξιολόγηση  έχουν καταλήξει σε συμφωνία σε τεχνικό  επίπεδο  και απομένει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα, επισημαίνοντας παράλληλα  ότι περίπου το 30% έχει ολοκληρωθεί από τις 110 δράσεις που ζητούν οι εταίροι και 82 από αυτές που θεωρούνται «κλειδιά» πρέπει να έχουν εφαρμοστεί μέχρι την επόμενη αξιολόγηση τον Μάιο και τον Ιούνιο.

 Όπως εκτιμά το Eurasia Group,  η συμφωνία αναμένεται να επιτρέψει στον ESM να ανάψει το πράσινο φως στις 22 Ιανουαρίου για την εκταμίευση της δόσης των 5 δις ευρώ  στις αρχές Φεβρουαρίου.      
 

Για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους αναφέρει ότι μπορεί να εξειδικευτεί στο τέλος του προγράμματος και μέσα στις παραμέτρους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, όπως και ότι τότε, τον επόμενο χρόνο, μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση με το ΔΝΤ για το ίδιο θέμα.    

«Μια επιτυχής αξιολόγηση στέλνει μήνυμα στις χρηματαγορές και επιτρέπει στην κυβέρνηση   να αντλήσει χρήματα  και να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας στην περίοδο πριν τον Αύγουστο» αναφέρει η έκθεση και προσθέτει ότι αυτό δημιουργεί ένα    ένα  πιο θετικό περιβάλλον,  σε συνδυασμό με τις συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους και την έξοδο από το πρόγραμμα, που και τα δύο δημιουργούν πιο  ευνοϊκές  εντυπώσεις για το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Η έκθεση επισημαίνει όμως και το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά το προβάδισμα 12,5% στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας , αλλά και την ανάκαμψη της Κεντροαριστεράς μετά τη δημιουργία του ενιαίου φορέα, για τον οποίο αναφέρει ότι μπορεί  να γίνει κυβερνητικός εταίρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν δεν κερδίσει την αυτοδυναμία.

Το Eurasia Group  δίνει πιθανότητα  55% για εκλογές το 2019, είτε τον Σεπτέμβριο που εξαντλείται η θητεία της κυβέρνησης  είτε τον Ιούνιο για να διεξαχθεί μαζί με τις ευρωεκλογές, αλλά και 45 % για διενέργεια εκλογών το 2018, πριν εφαρμοστούν οι συμφωνημένες περικοπές στις συντάξεις για το 2019. Για την ακρίβεια  δίνει 35% πιθανότητα να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2018, αμέσως μετά την έξοδο στις αγορές και 10% την άνοιξη του 2018 στην περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή στα 82 ορόσημα που ζητά η τρόικα και στις ιδιωτικοποιήσεις, που δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επιχειρήσει πετυχημένη έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018. 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top