Τσίπρας: Ελλάς-Σερβία-Βουλγαρία-Ρουμανία… συμμαχία!

«Μόνο με συνεργασία μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στα Βαλκάνια» δήλωσε από το Βελιγράδι

 «Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λοζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων»  τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας.

«Έχουμε ένα νέο θεσμό που είναι σημαντικός για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων»  τόνισε ο  κ. Τσίπρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «είναι ιδιαίτερος συμβολισμός, της τετραμερούς, με τρεις χώρες της ΕΕ συν τη Σερβία που παίζει καυθοριστικό ρόλο στην περιοχή».

«Η συνεργασία των τεσσάρων χωρών και η βουλγαρική προεδρία μάς δίνουν μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις κοινές πεποιθήσεις και ιδέες, και να αναδείξουμε την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης» του 2003 για το μέλλον των Βαλκανίων» δήλωσε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανέφερε, «πρέπει το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι -και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας ξεχωριστά με τους γείτονές      του- να μιλάμε εποικοδομητικά για το μέλλον όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμμέσως και στις σχέσεις με την Τουρκία με την αφορμή της επίσκεψης Ερντογάν.    «Είχα την εμπειρία πριν από λίγες ημέρες να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι δύσκολο αλλά αναγκαίο. Χθες και σήμερα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι κάποιες φορές είναι ευκολότερο και πιο ευχάριστο. Είτε δύσκολο, είτε εύκολο είναι αναγκαίο. Είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς, στα χέρια μας, το μέλλον των χωρών μας, των λαών μας και να διαμορφώσουμε συνθήκες καλής γειτονίας» δήλωσε.  

Από την πλευρά του ο οικοδεσπότης πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε στήριξη της Σερβίας για επιτάχυνση διαδικασιών εισόδου της χώρας στην ΕΕ, από τους συνομιλητές του πρωθυπουργούς Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, όπως δήλωσε ο  ίδιος μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου.

 Αισιόδοξος δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ότι «οι γειτονικές χώρες μας θέλουν να προχωρήσουν στην ΕΕ. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή είναι το μέλλον». «Τα Βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας» τόνισε ο κ. Μπορίσοφ.

«Δεσμευτήκαμε οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) να βοηθήσουμε την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, σε δηλώσεις του επίσης μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας - Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top