Νέα αυστηρή διάψευση στην υποτιθέμενη απαγόρευση του γύρου

Αυτή τη φορά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Νέα  διάψευση στην «απαγόρευση του γύρου»

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σε νέα αυστηρή διάψευση στην υποτιθέμενη απαγόρευση του γύρου, μια ψευδή είδηση που είχε κυκλοφορήσει προ ημερών, προέβη αυτή τη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ΕΚ Marjory van Den Broeke εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία αναφέρει αυτολεξεί “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν απαγορεύει το κεμπάπ”.

Στη συνέχεια εξηγεί ότι “ευρωβουλευτές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την πρόταση να επιτραπούν τα πρόσθετα φωσφορικών αλάτων στο κρέας κέμπαπ, καθώς μερικές μελέτες αναφέρουν ότι αυτά τα πρόσθετα μπορούν να προκαλέσουν καρδιαγγειακή νόσο”.

Αναφέρει δε ότι τα πρόσθετα στα οποία αναφέρονται οι Ευρωβουλευτές “στην πραγματικότητα αυτά τα πρόσθετα δεν επιτρέπεται επί του παρόντος να χρησιμοποιούνται σε κρέας κεμπάπ”.

Σημειώνει ότι “πριν δώσουν το πράσινο φως για να επιτρέψουν τα φωσφορικά πρόσθετα στο κεμπάπ - κάτι που πρότεινε η Κομισιόν - τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υγείας αποφάσισαν να περιμένουν τα αποτελέσματα μιας τρέχουσας μελέτης της ΕΕ σχετικά με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις αυτών των προσθέτων”.

Ξεκαθαρίζει επιπλέον ότι η όποια απόφαση της επιτορπής, “θα πρέπει να εγκριθεί και από την ολομέλεια”.

Τονίζει δε, πως ακόμα και έτσι αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στην τρέχουσα κατάσταση - δηλαδή ότι τα πρόσθετα φωσφορικών αλάτων δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο κεμπάπ”.

Το κεμπάπ είναι ένα παράγωγο κιμά, που κατασκευάζεται κυρίως στη Γερμανία και ουδεμία σχέση έχει με τον ελληνικό γύρο, ο οποίος δεν περιέχει φωσφορικά άλατα έτσι κι αλλιώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, με ψήφους 24 Κρατών Μελών ενέκρινε στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, την παράταση της χρήση φωσφορικών αλάτων στα κρεατοσκευάσματα, μετά από θετική εισήγηση της Κομισιόν, επιβεβαίωσε στο STAR η Εκπρόσωπος της Κομισιόν Άνκα Παντουράρου. Η ίδια Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η θετική εισήγηση της Κομισιόν ήρθε μετά τα επιστημονικά ευρήματα ειδικής επιτροπής που έδειξαν ότι τα φωσφορικά άλατα όχι μόνο δεν αντενδείκνυνται, αλλά τουναντίον είναι απαραίτητα για το σωστό ψήσιμο του κρέατος.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top