«Ντιμπέιτ» Τσίπρα - Μητσοτάκη από Αθήνα και Γιάννενα για την κοινωνική αλληλεγγύη

Σε φτωχά αλλά και μεσαία νοικοκυριά στοχεύει να δοθεί το μέρισμα ο υπουργός Οικονομικών

Σε φτωχά και μεσαία νοικοκυριά στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών με το φετινό μέρισμα, το οποίο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 1,1 δισ ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Το παζάρι θα συνεχιστεί μέχρι την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, ενώ η Κομισιόν επεξεργάζεται ήδη την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος.

Διαβάστε ακόμη: Τσακαλώτος: Οι αγορές δεν θέλουν κινήσεις εντυπωσιασμού

Η κυβέρνηση στοχεύει συγκεκριμένα σε επίδομα με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε να καλυφθούν και νοικοκυριά πάνω από τα όρια ακραίας φτώχειας. Επιπλέον, εξετάζεται η χρηματοδότηση μέρους του κόστους των Κοινωνικών Τιμολογίων της ΔΕΗ, η κάλυψη των περίπου 300 εκατ. ευρώ για την επιστροφή των εισφορών υγείας 2012- 2016 σε εκατομμύρια συνταξιούχους, καθώς και η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου.

Τσίπρας: Η  Ελλάδα αφήνει σταδιακά πίσω της μια σκληρή περίοδο οικονομικής καχεξίας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα εγκαίνια της 1ης Έκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας τόνισε ότι «η Ελλάδα αφήνει σταδιακά πίσω της μια σκληρή περίοδο οικονομικής καχεξίας και κοινωνικής ερήμωσης  και βρίσκεται  στην τελική ευθεία της εξόδου από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία», με ορόσημο τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πρώτον «να μην επιστρέψουμε στο ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε στη κρίση» και δεύτερον «να απελευθερώσουμε δυνάμεις που για χρόνια ασφυκτιούσαν». «Και όταν αναφέρομαι σε δυνάμεις, δεν εννοώ κάτι αόριστο. Αναφέρομαι σε νέους, ικανούς, δημιουργικούς, ανήσυχους ανθρώπους», ανέφερε για το ίδιο ζήτημα ο κ. Τσίπρας.   

«Ξεκινήσαμε λοιπόν από τα θεμέλια, από το να χτίσουμε μια κοινή γλώσσα και κάποιους κοινούς κανόνες για το τι είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Συγκροτήσαμε λοιπόν ένα θεσμικό πλαίσιο για έναν ολόκληρο κλάδο, που βασικό σκοπό του είχε να αποσυνδέσει την έννοια της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας από τις προνοιακές πολιτικές και να την καταστήσει κλάδο ισότιμο με την ιδιωτική οικονομία, αναγνωρίζοντας όμως και προφυλάσσοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση προσβάλλει την αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων συμπολιτών μας»

Στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι στην επιδοματική πολιτική αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο προσυνέδριο της ΝΔ στα Ιωάννινα.    «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει τους φτωχούς, φτωχότερους», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως με τον τρόπο που επιλέγει να κυβερνήσει «προσβάλλει την αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».

Για τις προτάσεις της ΝΔ στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας μέσω του ιδιωτικού τομέα,  ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενσωμάτωσης των βασικών επιδομάτων σε ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, Επικεφαλής Γραφείου Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή, προειδοποίησε από την πλευρά του πάντως ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν συνεπάγεται κατάργηση της επιτροπείας.   

Την ίδια ώρα φαίνεται πως στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι ανεβαίνει ο δείκτης δυσκολίας μιας καθαρής εξόδου από τα Μνημόνια και ήδη αναζητούν μια... υβριδική λύση, που θα προβλέπει μια χρηματοδοτική "ομπρέλα" και μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους, με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top