Λιαργκόβας: Η επόμενη μέρα μετά τα μνημόνια δεν θα είναι μήνας του μέλιτος

Προειδοποίησε ότι η πλήρης έξοδος στις αγορές θα έχει κόστος και υψηλότερο επιτόκιο

Λιαργκόβας: Η επόμενη μέρα δεν θα είναι μήνας του μέλιτος

«Η επόμενη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια δεν θα μοιάζει με την αρχή ενός μήνα του μέλιτος» διαμήνυσε  ο  συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας, μιλώντας σχετικά με το περιεχόμενο του προϋπολογισμού  του 2018 στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.  

 Ο κ. Λιαργκόβας επισήμανε ότι μετά το 2018 δεν θα υπάρξει έξοδος από κάθε επιτήρηση και προειδοποίησε ότι η πλήρης έξοδος στις αγορές, αν επιτευχθεί, θα έχει κόστος και υψηλότερο επιτόκιο.

Κατά τον συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους υπάρχουν τρία βασικά βήματα που  πρέπει να ακολουθήσει το πολιτικό σύστημα και η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα:

1.Να ενταχθεί στη συζήτηση η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική διευθέτηση του χρέους. Όπως σημείωσε, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν σε αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ.

2. Η κυβέρνηση να εξετάσει αν είναι σκόπιμο να υπερβαίνει τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, υπογραμμίζοντας ότι « χρηματοδοτούνται μέσω φόρων».  

 3. Κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα να χαρτογραφήσουν τις πραγματικές διαστάσεις της εξόδου στις αγορές, ώστε να μην δημιουργούνται προσδοκίες για το τέλος κάθε δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Έχουμε δεσμευτεί σε σειρά δημοσιονομικών στόχων για τα επόμενα χρόνια, μετά το 2018» πρόσθεσε ο  κ. Λιαργκόβας ενώ χαρακτήρισε  υψηλά και μάλλον ανέφικτα τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευτεί  η χώρα μέχρι το 2060.

«Προσδοκίες για το τέλος της λιτότητας μπορεί να έχουν την ανεπιθύμητη παράπλευρη επίπτωση ότι στις τρέχουσες δυσκολίες προσαρμογής θα προστεθούν νέες απαιτήσεις κοινωνικών ομάδων και οργανώσεων συμφερόντων» τόνισε.  «Προφανώς, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση και από την ικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να διευρύνει τον λεγόμενο δημοσιονομικό χώρο. Η επιτυχής, δε, διαπραγμάτευση, με τη σειρά της, προϋποθέτει ότι η οικονομική πολιτική ανακτά την αξιοπιστία της και αυτό θα συμβεί αν η κυβέρνηση τολμήσει γενναίες μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.  

Για το ίδιο ζήτημα σημείωσε  ότι «απαιτείται και θα απαιτηθεί τους επόμενους μήνες ισχυρή πολιτική βούληση για να ξεπεραστούν οι αντιστάσεις στην προσαρμογή. Υπάρχουν αντιστάσεις, στις οποίες το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να υποκύψει διότι είναι αντιστάσεις που υπακούουν σε παλαιοκομματικές λογικές, όπως είναι οι αντιστάσεις κατά των αξιολογήσεων στο Δημόσιο, η απόπειρα παρεμπόδισης πρωτοποριακών εφαρμογών στις μεταφορές και οι πολυεπίπεδες τριβές στα βάθη του κρατικού μηχανισμού για τις αποκρατικοποιήσεις. Μόνο έτσι δεν θα σπαταληθούν οι πολύχρονες θυσίες των πολιτών και θα επιτευχθούν συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης και δημοσιονομικής σταθερότητας, που όλοι θέλουμε».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top