Τσακαλώτος: Οι αγορές δεν θέλουν κινήσεις εντυπωσιασμού

Σε ποιους θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα

«Οι αγορές δεν θέλουν εκδόσεις εντυπωσιασμού. Πολύ γρήγορα μετά από 3η αξιολόγηση θα απαιτήσουν έκδοση. Μέχρι τότε θα γίνουν  μίνι έξοδοι για βελτίωση ρευστότητας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της EΡΤ    («φωτογραφίζοντας» τα swaps των 20 ομολόγων του PSI με 4-5 συνολικής αξίας περίπου 30 δις ευρώ). Όπως υποστήριξε ασκώντας κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, «χτίζουμε καβάντζα ως τον Αύγουστο που θα βγούμε, όχι σαν τους προηγούμενους που άφησαν άδεια ταμεία».    

Σχετικά με την αξιολόγηση ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι είναι καλύτερο το κλίμα και ότι «όλες οι πλευρές επιζητούν επίλυση προβλημάτων, δεν θέλουν να υπάρχει για πάντα το ελληνικό ζήτημα».

 Για προαπαιτούμενα ανέφερε ότι «έχουμε πολλά ζητήματα που απαιτούν τεχνική δουλειά και  βούληση να είμαστε έτοιμοι εγκαίρως για συζητήσεις ελάφρυνσης χρέους και τον ρόλο του ΔΝΤ» , ενώ συνέδεσε το τελευταίο ζήτημα με τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

 Στα «δύσκολα» της διαπραγμάτευσης ο ίδιος συμπεριέλαβε τη ΔΕΗ,  κάποιες από τις ιδιωτικοποιήσεις και τα κοινωνικά επιδόματα.

Ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για την οποία ανέφερε ότι «έβαλε πολύ χαμηλά τον πήχη και την ευχαριστούμε. Δεν επιβεβαιώθηκε τίποτε (δεν θα πάρουμε 800 εκ. ευρώ, δεν θα δώσουμε μέρισμα, θα πάρουμε νέα μέτρα)».  Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε και για την οριακή ύφεση  με την οποία έκλεισε το 2016. «Αν είχα μειώσει το ΑΕΠ κατά 25% δεν θα έκανα κριτική. Όλοι οι δείκτες δείχνουν ανάπτυξη 2017 και 2018. Και μόνιμες θέσεις εργασίας από την καταγεγραμμένη αύξηση της απασχόλησης».

 Για το μέρισμα τόνισε: « Συμφωνήσαμε σε μέγεθος και κατανομή. Το διαθέσιμο είναι διπλάσιο από πέρσι, τουλάχιστον 1,1 δις ευρώ. Θα δοθεί  όχι μόνο σε φτωχούς αλλά και σε μεσαία στρώματα. Θα ληφθούν υπόψιν παράμετροι οικογενειακής κατάστασης. Ίσως δώσουμε και σε Οργανισμούς που χρωστάμε».

Όσον αφορά το  υπερπλεόνασμα, επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος: «Δεν είναι επιλογή μας τα υψηλά πλεονάσματα αλλά  περισσότερος δημοσιονομικός χώρος από την επιστροφή της ανάπτυξης. Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει 3,5 δις ευρώ φοροελαφρύνσεις ως το 2021».

Μίλησε επίσης για δίκαιη ανάπτυξη και  δήλωσε περήφανος που στην Πρέβεζα ήταν  πέρσι 30 γιατροί και φέτος είναι 60!

 Μία αναφορά του πάντως στα Περιφερειακά Συνέδρια περιείχε ένα ακόμη «καρφί» για τον πρόεδρο της ΝΔ: «Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη δίνουν το παρών και δεξιοί δήμαρχοι

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top