Η παραλιακή γίνεται… Μονακό: Ξεκινούν άμεσα οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες Αλίμου και Χίου

Eντός του Οκτωβρίου ξεκινούν από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαδικασίες

Η παραλιακή γίνεται… Μονακό: Ξεκινούν άμεσα οι διαγωνισμοί για τις μαρίνες Αλίμου και Χίου

Λοκομοτίβα ανάπτυξης του τουριστικού προφίλ των Αθηνών τείνει να γίνει η παραλιακή ζώνη της πρωτεύουσας.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του Ελληνικού, σε συνδυασμό με τα έργα ύψους 150 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής και την παρουσία της αναβαθμισμένης μαρίνας Φλοίσβου, τείνουν να μετατρέψουν τον προορισμό σε νέο Μονακό και Μέκκα του yachting στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Οκτωβρίου ξεκινούν από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της μαρίνας Αλίμου και της μαρίνας Χίου με μακροχρόνια μίσθωση παραχώρησης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η διάρκεια της παραχώρησης και για τις δύο μαρίνες θα είναι για 35 χρόνια. Οι διαγωνισμοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις: στην Α’ φάση οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για καθεμία μαρίνα μέσα σε συγκεκριμένη χρονική προθεσμία. Μάλιστα, όσοι επενδυτές θα πληρούν τα κριτήρια επιλογής που θα τεθούν θα περάσουν στη Β’ φάση, όπου θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών (Virtual Data Room – VDR), προκειμένου να διεξαγάγουν το due diligence (οικονομικό – τεχνικό – νομικό έλεγχο) του κάθε περιουσιακού στοιχείου και στη συνέχεια να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο, με στόχο στις αρχές του έτους να έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των επενδυτών που θα περάσουν στην επόμενη φάση. Το ΤΑΙΠΕΔ σε επόμενο χρόνο αναμένεται να βγάλει σε διαγωνισμό για μακροχρόνια μίσθωση παραχώρησης τις μαρίνες Μυκόνου και Αρετσούς στην Καλαμαριά.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, η διαδικασία του διαγωνισμού για τη μαρίνα του Αλίμου ήταν έτοιμη να εκκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ, όμως φέρεται να προέκυψε ζήτημα με την ανάγκη ενσωμάτωσης κοινοτικής οδηγίας που εξεδόθη από τις Βρυξέλλες και αφορά σε δημόσιους διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα, απαιτείτο η ενσωμάτωση διατυπώσεων που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία, κάτι που προκάλεσε μια μικρή καθυστέρηση, καθώς πέραν των αλλαγών απαιτείται και η εκ νέου έγκριση από τις Βρυξέλλες των σχετικών κειμένων.

Επίσης, ένα από τα κυριότερα ζητήματα που είχε ανακύψει και το οποίο αφορούσε στο μεγαλύτερο μισθωτή χώρων της μαρίνας, έχει διευθετηθεί, καθώς ο τελευταίος εντάχθηκε σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών του προς την ΕΤΑΔ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Δήμο Αλίμου, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η παραμονή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου στην υφιστάμενη θέση, ενώ στο σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης, που θα τεθεί υπ’ όψιν των διαγωνιζομένων κατά τη δεύτερη φάση της Διαγωνιστικής Διαδικασίας, θα υπάρχουν ρητές προβλέψεις σχετικά με την υποχρέωση του παραχωρησιούχου για την καταβολή των νόμιμων δημοτικών τελών, φόρων και λοιπών δικαιωμάτων, τα οποία θα καθορίσει ο Δήμος Αλίμου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Ο Δήμος Αλίμου, από την πλευρά του, στο πλαίσιο της Συμφωνίας, πέραν του ότι συμφωνεί και υποστηρίζει το σχέδιο αξιοποίησης της μαρίνας, υποχρεούται να συμβάλει στην προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ για τη βελτίωση της εικόνας της μαρίνας με την άμεση απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων που βρίσκονται στη μαρίνα Αλίμου, καθώς και για την άμεση απομάκρυνση λοιπών στερεών αποβλήτων (ενδεικτικά σκραπ κ.λπ.), που επίσης βρίσκονται στη μαρίνα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top