Συνεχίζει το παιχνίδι της έντασης στο Αιγαίο και στην Κύπρο η Τουρκία

Η σκληρή απάντηση από τον Προκόπη Παυλόπουλο με το «Μολών Λαβέ»

Δεύτερη φορά σε 48 ώρες οι Τούρκοι προκαλούν, παρενοχλώντας την πτήση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στα ακριτικά νησιά, όπως έγραψε και  νωρίτερα το star.gr.

 Σήμερα στις 9.35 και 9.37πμ, την ώρα που ο Προκόπης Παυλόπουλος πετούσε με Σινούκ πάνω από την νήσο Παναγιά, οι τούρκοι ενημέρωσαν δύο φορές μέσω ασυρμάτου τους έλληνες πιλότους ότι βρίσκονται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Οι δικοί μας πιλότοι δεν απάντησαν στην νέα απαράδεκτη απειλή και συνέχισαν κανονικά την πορεία τους. Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στην Παναγιά ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταθέτοντας αργότερα στεφάνι στον Αϊ-Στράτη, στη μνήμη του υποσμηναγού Σιαλμά που κατέπεσε μετά από αερομαχία με τουρκικά αεροσκάφη , έδωσε ηχηρή απάντηση:

«Η ιερή του μνήμη όμως εκπέμπει κι ένα άλλο μήνυμα προς κάθε έναν που προκαλεί και, κυρίως, προς κάθε επίδοξο εισβολέα. Το μόνο μήνυμα που μας έμαθε η Ιστορία μας και οι πρόγονοί μας: "Μολών λαβέ"».

«Επομένως προς εκείνους οι οποίοι προκαλούν εμείς εξακολουθούμε να λέμε πάντοτε το ίδιο: Η πρόκληση, και ιδίως η αναίτια πρόκληση, είναι ίδιον μικρότητας και ανασφάλειας»  ανέφερε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Οι Τούρκοι πάντως δεν σταματούν να ρίχνουν καθημερινά λάδι στη φωτιά. Ζεύγος τουρκικών μαχητικών F4 εισήλθε στις 10:00 στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Λήμνου και εκτέλεσε υπέρπτηση πάνω από τις νήσους Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι σε ύψος 8.900 ποδών. Στη συνέχεια τα δύο τουρκικά μαχητικά εξήλθαν από το FIR Αθηνών στις 10:27 μεταξύ της Σάμου και της Κω.

Η προκλητικότητά τους εξαπλώνεται σε όλα τα μέτωπα. Συντηρούν την αμφισβήτηση στην Κυπριακή ΑΟΖ ενώ επιχειρούν να μεταφέρουν την ένταση και στο Καστελόριζο, όπου 22 με 25 Ιουλίου στέλνουν το «Τσεσμέ»  για έρευνες σε διεθνή ύδατα νότια του νησιού.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τα κατεχόμενα, κατηγόρησε την Κύπρο για «μονομερείς ενέργειες» σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις,  ενώ απείλησε με «άλλες διαδικασίες» χωρίς να εξηγήσει ποιες είναι αυτές.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top