Τσακαλώτος μετά το Eurogroup: ΕΦΙΚΤΗ μια συνολική συμφωνία εντός των επόμενων τριών εβδομάδων

Τόνισε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό ήταν δύσκολες και απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης

Την πεποίθηση ότι μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών, παρόλο που αρχικά ήταν αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο χθεσινό Eurogroup, μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup άφησε να εννοηθεί ότι χρειάζεται κι άλλος χρόνος, παρά τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη χθες.

Τόνισε ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. «Οι εκπρόσωποι των θεσμών και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπογράμμισαν την ποιότητα του μεταρρυθμιστικού έργου» ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια όσον αφορά την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό ήταν δύσκολες και απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία είναι να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε το δικό της χρέος και ότι ήταν η σειρά του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να φτάσουν σε συμβιβασμό και να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη σήμερα δυνατό», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, «διότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό».

Συνέχισε λέγοντας πως «στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία. Αποφασίστηκε, επομένως, να δοθεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε μια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος έτσι ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές και ο ελληνικός λαός να κατανοούν ακριβώς τι να περιμένουν μετά το τέλος του προγράμματος», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και κατέληξε λέγοντας πως αμφότεροι θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το Eurogoup της 15ης Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ επίσης: «Ναυάγιο» στο Eurogroup - Καμία συμφωνία για το ελληνικό χρέος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top