To Εurogroup θα κάνει το… χρέος του; Μάχη χαρακωμάτων για την Ελλάδα και το ΔΝΤ

Tι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star Θ. Αθανασίου από τις Βρυξέλλες

Έχουν  διακοπεί οι εργασίες του Eurogroup αυτή την ώρα,  καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συζητήσεις επί του κειμένου που θα προταθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης στο ΔΝΤ, όπως μετέδωσε  ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού με την Μάρα Ζαχαρέα.    

 Ο Θ. Αθανασίου πρόσθεσε ότι  ουσιαστικά προσπαθούν να πείσουν τον Π. Τόμσεν και άλλους στο ΔΝΤ, να προτείνουν στο ΔΣ του Ταμείου την έγκριση χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ελλάδα. Για να γίνει αυτό όμως  πρέπει να προσφέρουν μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εκτελεστούν όμως το  2018.

Οι εταίροι έχουν πάρει τα 5 μέτρα για το χρέος (την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ,  την επέκταση της ωρίμανσης του δανείου του EFSF και του  ESM, η μείωση των επιτοκίων και η επαναγορά των παλιών ακριβών δανείων της Ελλάδας)  και προσπαθούν σε αυτά να βάλουν ένα εύρος  επίπτωσης. ‘Όμως αυτό το εύρος επίπτωσης διαφοροποιείται ανάλογα με την ανάπτυξη και την εξέλιξη άλλων δημοσιονομικών μεγεθών της. Εκεί το ΔΝΤ είναι πολύ πιο απαισιόδοξο στις εκτιμήσεις  και για αυτό δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα συμφωνία.

Όπως κατέληξε στην ανταπόκρισή του πάντως ο Θ. Αθανασίου,  το σίγουρο είναι ότι υπάρχει πολιτική βούληση για συμφωνία,  η οποία αν δεν επιτευχθεί σήμερα θα επιδιωχθεί τις επόμενες ημέρες.

Όπως άλλωστε υπενθύμισε  η Μάρα Ζαχαρέα, ο Επίτροπος της ΕΕ Π. Μοσκοβισί τόνισε σήμερα  ότι η Ελλάδα έκανε το χρέος της και τώρα είναι η σειρά των δανειστών.                             

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top