Έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο στις Βρυξέλλες για το Brexit

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο στις Βρυξέλλες για το Brexit

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει αύριο το πρωί εκτάκτως στις Βρυξέλλες χωρίς τη Βρετανία και αναμένεται να εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, έπειτα από την κοινοποίηση από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου της πρόθεσής του να εγκαταλείψει την ΕΕ, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο του Συμβουλίου που ενημέρωσε σήμερα επισήμως τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ο Αξιωματούχος ανέφερε ότι στις 12.30 οι ηγέτες θα έχουν ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και στη συνέχεια, θα αρχίσουν ένα γεύμα εργασίας στις 13:15, όπου θα συζητήσουν και θα υιοθετήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές. Ο Πρόεδρος Τουσκ κάλεσε επίσης τον Μισέλ Μπαρνιέρ να συμμετάσχει προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο μελλοντικός διαπραγματευτής της ΕΕ θα είναι εξοικειωμένος με τις απόψεις και τις ευαισθησίες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα καθορίσουν το πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και θα καθορίσουν τις γενικές θέσεις και αρχές που θα ακολουθήσει η ΕΕ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Επιπλέον δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει κείμενο που θα αναφέρει ξεκάθαρα ότι η ΕΕ των 27 θα διατηρήσει την ενότητά της και θα ενεργήσει "ως ένα" κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι ηγέτες θα επαναλάβουν την επιθυμία τους να έχουν το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο και ότι κάθε μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται σε ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων και να διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να τονίσουν ότι πρέπει να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, πράγμα που σημαίνει ότι οι τέσσερις ελευθερίες είναι αδιαίρετες και αποκλείει κάθε επιλογή κερασιών. Οι ηγέτες θα δηλώνουν ότι ένα μη μέλος δεν μπορεί να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και οφέλη με ένα μέλος.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται επιπλέον να συμφωνήσουν ότι η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου και να διευθετήσει την απομάκρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να καθορίσουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση μέχρις ότου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνει ότι έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος. Μια συμφωνία σχετικά με μια μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να ολοκληρωθεί μόνον όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταστεί τρίτη χώρα.

Ωστόσο, οι ηγέτες αναμένεται να επιδείξουν ετοιμότητα, κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης φάσης διαπραγματεύσεων, να ξεκινήσουν συζητήσεις για μια γενική κατανόηση του πλαισίου για τις μελλοντικές αυτές σχέσεις.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τονίσει τη σημασία της διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών που έχουν πληγεί από το Brexit.

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα επισημάνουν επίσης την ανάγκη να αποφευχθεί ένα νομικό κενό για τις επιχειρήσεις και να υποστηριχθεί η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, μεταξύ άλλων με στόχο την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου.

Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να αναφερθούν στην ανάγκη οικονομικού διακανονισμού για να εξασφαλίσουν ότι η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο σέβονται τις υποχρεώσεις τους.

Μετά την έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και βάσει σύστασης της Kομισιόν, το Συμβούλιο αναμένεται στις 22 Μαΐου 2017 να εγκρίνει την τελική απόφαση που επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων και θα ορίζει την Κομισιόν ως διαπραγματευτή της ΕΕ , από κοινού με τις τελικές διαπραγματευτικές οδηγίες.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top