«Ναι» από Τραμπ για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα – Γιατί και πως μπορεί να πάμε και σε ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Μνούτσιν (υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ): Ενθαρρύνουμε το ΔΝΤ να συζητήσει τη συμμετοχή στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα

«Ναι» από Τραμπ για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα – Γιατί και πως μπορεί να πάμε και σε ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Το ρητό πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά, επιβεβαιώνεται όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, μιλώντας σε αμερικανικό μέσο, είπε ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ενθαρρύνει το ΔΝΤ να συζητήσει τη συμμετοχή στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. Σημείωσε, πάντως, ότι ο ρόλος του Ταμείου δεν είναι να δανείζει «πλούσιες χώρες».

Η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της εξέφρασε για άλλη μία φορά την πάγια θέση ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας «εάν θεωρούμε πως, σύμφωνα με τους κανόνες που θέτουμε, το χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη σε έκθεσή του το ΔΝΤ αναθεώρησε προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2017, εκτιμώντας πως φέτος η χώρα μας θα πετύχει ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ, δηλαδή 0,6 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις έως τώρα προβλέψεις του.

Ζητάει νέα μέτρα το ΔΝΤ για να μείνει

 

Οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, αναχωρούν την Πέμπτη το πρωί για την Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθούν με την ηγεσία του ΔΝΤ και κορυφαίους παράγοντες από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Παρόντες θα είναι και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου  αλλά και οι επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να συζητηθούν λεπτομέρειες για το χρέος.

Το Ταμείο, εξάλλου, θα δώσει σήμερα ένα σαφές δείγμα των προθέσεών του για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, δηλαδή το αν ζητάει και νέα μέτρα.  

Στις 15.45 ώρα Ελλάδας αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για τα δημοσιονομικά της χώρας μας.

Αν οι πληροφορίες για πρόβλεψη κάτω του 3,5% για το 2018 επαληθευτούν, τότε το Ταμείο θα ζητήσει και νέα μέτρα από το 2018 και μετά.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top