ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ από Λαγκάρντ: «Μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος για να μείνουμε στην Ελλάδα»

«Όχι σε παράλογες προβλέψεις για το πλεόνασμα»

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ από Λαγκάρντ

Τις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν, ώστε να το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα παρουσίασε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Leading European Newspapers Association.

Αναφερόμενη στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, η κυρία Λαγκάρντ τόνισε πως αυτό «είναι εφικτό αν νομοθετηθούν και εφαρμοστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αν αναδιαρθρωθεί το χρέος προκειμένου να συμβαδίζει με την ανάλυση χρέους», προσθέτοντας ότι όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις έχει σημειωθεί πρόοδος.

«Το ύψος της οικονομικής δέσμευσης του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητα η σημαντικότερη συνεισφορά του Ταμείου. Είναι περισσότερο η πειθαρχία, η ακεραιότητα και η εξείδικευσή μας μετά από τόσα χρόνια που έχουν μεγαλύτερη αξία για τους Ευρωπαίους», συνέχισε η επικεφαλής του Ταμείου, ενώ ερωτηθείσα για το αν το Ταμείο δεν θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς προηγούμενη αναδιάρθρωση απάντησε:

«Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα. Ο βαθμός της αναδιάρθρωσης θα καθοριστεί από την ανάλυσή βιωσιμότητας του χρέους, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μας ότι ένας βαθμός αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητος».

Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα και το αν υπάρχει σύγκληση απόψεων με τους Ευρωπαίους, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως το ΔΝΤ βασίζεται στο δημοσιονομικό μονοπάτι όσο και στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

«Μακροπρόθεσμα πιστεύουμε ότι ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% είναι λογικό δεδομένου του τι έχει περάσει η ελληνική οικονομία και δεδομένης της ικανότητας των Ελλήνων να μεταρρυθμίζουν. Αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα πρέπει αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να χτίσουμε πάνω σε αδικαιολόγητα μακροοικονομικά πλαίσια», είπε.

Τέλος, εξήγησε το λόγο για τον οποία το ΔΝΤ καθυστέρησε να λάβει απόφαση για την Ελλάδα.

«Αφενός θέλουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις, και σε αυτό πλησιάζουμε, η ομάδα μας θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να διαπραγματευτεί ώστε να υπάρξει μια δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και αφετέρου θέλουμε ένα χρέος που να είναι βιώσιμο, και γι' αυτό θα χρειαστεί η αναδιάρθρωση», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top