ΒΑΡΥΣ ο ΠΕΛΕΚΥΣ στις συντάξεις! Από το πρώτο ευρώ το ΨΑΛΙΔΙ στην προσωπική διαφορά

Μειώσεις έως και 360 ευρώ για 900.000 συνταξιούχους

 Από το πρώτο ευρώ το ΨΑΛΙΔΙ στην προσωπική διαφορά

Απώλειες πολλαπλών ταχυτήτων που ξεκινούν από 1 ευρώ και αγγίζουν ακόμα και τα 360 ευρώ έρχονται για 900.000 συνταξιούχους το 2019.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι περίπου 270.000 συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που θα υποστούν το μεγαλύτερο μαχαίρι. Συγκεκριμένα θα χάσουν ολόκληρο το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ με αποτέλεσμα να καταγραφούν προσωπικές διαφορές που ξεπερνούν ακόμα και τα 400 ευρώ, ειδικά αν έχουν φύγει με 35 – 40 χρόνια και ασφάλιση σε υψηλότερες κατηγορίες.

Ποσοστιαία οι προσωπικές τους διαφορές αγγίζουν το 40% της συνολικής σύνταξης.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το σχέδιο της κυβέρνησης να αναβληθεί το πλαφόν στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στο επίπεδο του 20% - 22% της συνολικής σύνταξης διασώζει για τους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες ένα σημαντικό τμήμα της σύνταξής τους, κοντά στα 100 ευρώ. Αυτό αμβλύνει τις απώλειες, ώστε το ψαλίδι να μην ξεπεράσει το όριο των 400 ευρώ.

Δεύτεροι στη δύσκολη λίστα των περικοπών έρχονται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Οι προσωπικές τους διαφορές που δείχνουν το ύψος της απώλειας, κυμαίνονται από 153 – 240 ευρώ. Για τους περισσότερους η προσωπική διαφορά πιθανότατα θα χαθεί σχεδόν ολόκληρη ή σε μεγάλο τμήμα της καθώς είναι μικρότερη από το 20 – 22% της συνολικής σύνταξής τους από το… «ταβάνι» δηλαδή της ανώτατης περικοπής.

Στο Δημόσιο τα περισσότερα χάνουν οι ΠΕ με 35 – 40 χρόνια ασφάλισης, όπως επίσης οι ΤΕ και οι ΔΕ με 35 χρόνια ασφάλισης.

Σημαντικές προσωπικές διαφορές, άρα και απώλειες πρέπει να περιμένουν γενικά οι ΠΕ με 35ετία, οι ένστολοι με 35ετία, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι πανεπιστημιακοί με 35ετία.

Μικρότερη προσωπική διαφορά θα έχουν όσοι αποχώρησαν με 28 – 32 έτη ασφάλισης, ενώ μικρή ή καθόλου θα δουν όσοι αποχώρησαν με 25ετία και κάτω. Οι τελευταίοι διασώζονται από τις περικοπές.

Χωρίς απώλειες, τουλάχιστον σημαντικές, μένει η πλειονότητα των συνταξιούχων του ΙΚΑ, καθώς οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είναι η πλειονότητα έχουν μηδενικές ή ελάχιστες προσωπικές διαφορές. Διασώζονται κυρίως οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ με 20 – 30 έτη και μέσες ασφαλιστικές κατηγορίες. Οι πρώτοι υπολογισμοί των ειδικών βγάζουν διαφορές της τάξης των 40 ευρώ σ συνταξιούχους με κατώτατα όρια.

Κατώφλι για τις μειώσεις δεν έχει ακόμα πέσει στο τραπέζι, πράγμα που σημαίνει πως κινδυνεύουν να θιγούν κι αυτοί από τα νέα μέτρα, τουλάχιστον όσοι θα έχουν προσωπική διαφορά. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα ξεκαθαρίσει στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας.

Στα ποσά των 500 – 800 ευρώ δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές στο ΙΚΑ, αντίθετα οι νέες συντάξεις είναι μεγαλύτερες από αυτές που εισπράττουν σήμερα οι δικαιούχοι. Οι προσωπικές διαφορές και άρα οι απώλειες για τους πρώην μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ξεκινούν από την περιοχή των 1.000 – 1.300 ευρώ και πάνω και κυμαίνονται σε ποσά κάτω των 150 ευρώ.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία διαφαίνεται πως όσοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα συνταξιοδοτήθηκαν με αποδοχές της 16ης ασφαλιστικής κλάσης και κάτω δε θα έχουν μειώσεις στις συντάξεις τους.

Ο επανυπολογισμός και ο ανακαθορισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων θα έχει τρία βασικά στάδια:

  • Ως βάση υπολογισμού χρησιμοποιούνται τα ποσά των ασφαλιστικών κλάσεων του ΙΚΑ ή των ασφαλιστικών κατηγοριών του ΟΑΕΕ με τις οποίες είχαν υπολογιστεί οι αποδοχές των συνταξιούχων όταν αποχώρησαν.
  • Επί αυτού του ποσού εφαρμόζονται κλιμακωτά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
  • Προστίθεται η Εθνική Σύνταξη.  
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top