ΕΜΦΥΛΙΟΣ στη Βουλή για τον Μπελογιάννη και σκληρή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Παρέμβαση Παπαρήγα: «Τσακώνεστε σε ξένο αχυρώνα»

«Εμφύλιος» για τον…  εμφύλιο έγινε σήμερα στην Ολομέλεια της  Βουλής, ύστερα και από την «εμπρηστική» ομιλία του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλου.

 Και μπορεί η Ολομέλεια να συνεδριάζει σήμερα για την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Γιάννου Παπαντωνίου,  αλλά «τα αίματα άναψαν» όχι σχετικά με το ίδιο ζήτημα, αλλά για την χθεσινή εκδήλωση εγκαινίων του Μουσείου Νίκου Μπελογιάννη, στα οποία παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως επίσης ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.       

 

Τασούλας (ΝΔ): Ο Μπελογιάννης είναι ήρωας αλλά για την παράταξή του

Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τασούλας ανέφερε  ότι ο Μπελογιάννης είναι λαμπρός αγωνιστής και ήρωας του κόμματός του,  αλλά δεν μπορεί να εμφανίζεται ως ήρωας της Δημοκρατίας άρα και της  άλλης πλευράς. «Ο θάνατος του Μπελογιάννη ήταν μια σκληρή πράξη,   η θανατική καταδίκη είναι μια σκληρή πράξη .  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι  η προσπάθεια επιβολής κομμουνιστικής δικτατορίας συνιστά πράξη υπέρ  της δημοκρατίας» τόνισε προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.    

«Πριν λίγο ο κ. Τασούλας νομιμοποίησε και δικαίωσε  την εκτέλεση του Νικου Μπελογιάννη. Να δικαιώνεται το εμφυλιακό κράτος μετά απο μια τέτοια πρωτοβουλία,  ποιος μπορεί  να κατηγορεί την Αριστερά  για διχασμό; Να χειροκροτεί η ΝΔ είναι θλιβερό» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  Θ. Δρίτσας,   ενώ  «αντικομμουνιστικό παραλήρημα» χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. Τασούλα ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου.  

Αποστάσεις από την διαμάχη, ασκώντας εμμέσως κριτική στη ΝΔ,  πήρε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου.   «Η Χρυσή Αυγή έχει τους λόγους της που τα λέει όλα αυτά. Οι υπόλοιποι όμως τι λόγο έχουν; Διαπράττουν μεγάλο σφάλμα, στρατηγικής σημασίας» επισήμανε,  

Σε δική του παρέμβαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας υποστήριξε:  « Γίνεται σκόπιμα μια σύγχυση. Δικαιολογημένα η εκτέλεση Μπακογιπάνη συνήγειρε τα πλήθη. Ακόμη και ο Ντε Γκολ είπε «όχι»  στην εκτέλεση, την οποία ήθελε τοο παρακράτος όμως. Αλλά ο εμφύλιος στην Ελλάδα δεν εχει τη γοητεία του ισπανικού. Ο ελληνικός εμφύλιος ήταν για να μην γίνει Λαϊκή Δημοκρατία η Ελλάδα. Ποιος δικαιώθηκε;  Απ´ όλες τις πλευρές υπήρξαν ήρωες και κακοποιοί. Δεν πρέπει αυτή η μελανή σελίδα της ιστορίας, ο εμφύλιος  να αποτελέσει στιγμή πολιτιστικής κληρονομιάς».

Βούτσης: Εκφράζω την έκπληξή μου για τις ομιλίες βουλευτών της ΝΔ  

 «Μόνο από επώνυμους αρθρογράφους της Καθημερινής, της Εστίας  και κάποια περιθωριακά έντυπα της Άκρας Δεξιάς  υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις για αυτή την πρωτοβουλία. Εκφράζω την έκπληξη μου  με τις δυο ομιλίες έγκριτων συναδέλφων» υποστήριξε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας από τα έδρανα των βουλευτών  (όπως είναι υποχρεωμένος από τον κανονισμό όταν επιθυμεί να εκφράσει την προσωπική του άποψη).  Ο κ. Βούτσης πρόσθεσε ότι  μένει έκπληκτος «για μια συνηγορία  για μια εκτέλεση που έγινε κάτω απο τη δημόσια κατακραυγή επιφανών εκείνης της περιόδου», αλλά και γιατί δεν είχε διατυπωθεί καμία ένσταση στην απόφαση της Βουλής να τιμήσει τον Μπελογιάννη..

«Ο  Φράνκο είχε τιμήσει τους νεκρούς του εμφυλίου. Εμείς ακόμη το κάνουμε. Η  ενέργεια της Βουλής ήταν πολυ σωστή» παρενέβη από  την πλευρά του και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Κρεμαστινός.    

Παπαρήγα: "Τσακώνεστε σε ξένο αχυρώνα"  

Από την δική της σκοπιά αντιμετώπισε το ζήτημα η πρώην ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία  η οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτο σήμερα,  με μια συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη, να  θίγεται αυτό το θέμα».  Όπως πρόσθεσε για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ « τσακώνονται σε ξένο αχυρώνα».  Η  κ. Παπαρήγα  ανέφερε ακόμα:  «Δεν περιμένω ποτέ να δικαιωθεί ο αγώνας του ΕΑΜ σε αυτό το κοινοβούλιο. Το μόνο που μπορεί να επιβραβεύσει είναι το καρότο και το μαστίγιο απεναντι στον  λαό».

Η κόντρα πάντως επεκτάθηκε και εκτός του κοινοβουλίου, με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ που κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εκφράζει «μετεμφυλιακά συμπλέγματα» και ότι  «υιοθετεί την  εκδικητική συνθηματολογία του ακροατηρίου του "ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, Μελιγαλάς"».

Αντιδράσεις και για την ΟΝΝΕΔ  

«Κατάπτυστο» χαρακτήρισε το  σχόλιο της ΟΝΝΕΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι  «ο Νίκος Μπελογιάννης το μόνο που αξίζει είναι  τιμή».

«Η ΟΝΝΕΔ σε ανακοίνωση της στοχοποεί τα εγκαίνια του Μουσείου, αφιερωμένου, στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη, επενδύοντας σε μια εμφυλιοπολεμική ρητορική. Είναι προφανές ότι κάποιοι, ηγεμονευόμενοι πλήρως από την ακροδεξιά ατζέντα τμήματος της ΝΔ είναι είτε ιστορικά αναλφάβητοι είτε εσκεμμένα παραχαράκτες» απάντησε στην ΟΝΝΕΔ και  η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top