«Δώρο» της Βουλής σε ΜΚΟ: Δόθηκαν 25.000 ευρώ στην «Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας»

«Για την οικονομική ενίσχυση των δραστηριοτήτων της για το έτος 2016» όπως αναφέρεται - Πώς σχετίζεται με σχέδιο του... Νταλί - Πρώτη ανάρτηση 16.29

Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει μία απόφαση του Νίκου Βούτση, η οποία έχει δημοσιευτεί στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο απόφαση για επιχορήγηση της ΜΚΟ  Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) με το ποσό των 25.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της Βουλής.

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, η επιχορήγηση δόθηκε για την οικονομική ενίσχυση των δραστηριοτήτων της εταιρείας για το έτος 2016, αν και η απόφαση υπογράφηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 2016, δηλαδή λίγες μέρες πριν τη λήξη του έτους.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, μία ημέρα μετά έλαβε χώρα τριήμερο συνέδριο (9-11 Δεκεμβρίου 2016) στην Αθήνα με θέμα «Η Νεολαία της ΕΔΑ (Ν.ΕΔΑ). Η συμβολή της στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος και ο ρόλος της στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις», το οποίο η ΕΜΙΑΝ διοργάνωσε από κοινού με παλαιά μέλη και στελέχη της Νεολαίας της ΕΔΑ (Ν.ΕΔΑ).

Ποια είναι η ΕΜΙΑΝ

Η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2000 και εδρεύει στην οδό Μαυρομιχάλη 52.

Ιδρύθηκε ως εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό (όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 του καταστατικού της) «τη συγκέντρωση, ταξινόμηση και διαφύλαξη έντυπων και προφορικών αρχείων των οργανώσεων της ελληνικής νεολαίας, στα οποία θα έχει ελεύθερη πρόσβαση οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, [την] προώθηση της μελέτης της ιστορίας των οργανώσεων της αριστερής νεολαίας [της Ελλάδας] και [την] ανάδειξη της δράσης και της συμβολής τους στην πολιτική ζωή, στους κοινωνικούς αγώνες, στον αγώνα για τη δημοκρατία και τη διάδοση των αριστερών ιδεών από το τέλος του εμφυλίου πολέμου μέχρι και την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, καθώς και [τη] συστηματική πληροφόρηση του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας για την ιστορία του αριστερού κινήματος της νεολαίας».

Οι πρώτοι εταίροι της ήταν, σχεδόν αποκλειστικά, στελέχη και ενεργοί μέτοχοι αριστερών οργανώσεων και ομάδων νεολαίας της εποχής 1950–1974
Πρόεδρος της εταιρείας είναι ο οικονομολόγος και ιστορικός Θανάσης Καλαφάτης.

Δείτε εδώ την απόφαση: ΕΜΙΑΝ.pdf

Το σκίτσο του Νταλί και η «δωρεά» στη Βουλή  

Ο Πρόεδρος της Βουλής πάντως είχε παραλάβει  ως δωρεά από την ΕΜΙΑΝ το πρωτότυπο έργο που σχεδίασε και χάρισε στους φοιτητές του τέταρτου Πανσπουδαστικού συνεδρίου των Ελλήνων φοιτητών,  το 1963 ο Σαλβαντόρ Νταλί.  

Πρόκειται για ένα σχέδιο- έργο του Σ. Νταλί, διαστάσεων 40x45 εκ., φιλοτεχνημένο πάνω σε απλό χαρτί με υλικά κάρβουνο και πενάκι στο οποίο απεικονίζεται μια πρωτότυπη παράσταση διαφόρων συμβολικών στοιχείων με την αφιερωματική φράση: «Στους Έλληνες φοιτητές».  

Το σχέδιο το παρέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής, ο τότε γραμματέας της ΕΦΕΕ και μέλος του Δ.Σ της ΕΜΙΑΝ, Γιάννης Γιαννουλόπουλος.

Ενδεχομένως, η συγκεκριμένη δωρεά να συνετέλεσε στην συγκεκριμένη επιχορήγηση  από τον πρόεδρο της Βουλής. Το ερώτημα που τίθεται πλέον, μετά και την επιχορήγηση των 25.000 ευρώ προς την ΕΜΙΑΝ και την μεγάλη όντως καλλιτεχνική (και όχι μόνο ) αξία ενός σχεδίου του Νταλί, είναι αν πρόκειται για «δωρεά» όντως του σχεδίου ή αν πρόκειται για «αγορά» του κατά κάποιο τρόπο. Όχι πώς είναι παράνομο κάτι τέτοιο βέβαια, καθώς η Βουλή αγοράζει πίνακες και σχέδια ζωγραφικής και έχει μία από τις εντυπωσιακότερες συλλογές έργων τέχνης στην Ελλάδα.  Αλλά  στην περίπτωση αυτή, καλό είναι κάποια πράγματα να λέγονται με το όνομά τους και να τηρούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις…           

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top