Μητσοτάκης: Διαρκές είναι το αίτημα για εκλογές – Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα

Επέρριψε ευθύνη και στις υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης,  στο  δελτίο ειδήσεων του  ΑΝΤ1

«Η διαπραγμάτευση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και ένα χρόνο, ο ίδιος ο κ. Τσακαλωτος έλεγε ότι έπρεπε να έχει κλείσει, τον Δεκέμβριο που πέρασε» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.   

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι  το Βερολίνο διεκδίκησε να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και υπογράμμισε πως «είναι οξύμωρο να μας κατηγορεί η κυβέρνηση για αντιπατριωτική στάση διότι στο εξωτερικό φοράω πάντα την φανέλα της εθνικής Ελλάδος».

Σχετικά με τα όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ότι πρέπει να γίνουν άμεσα εκλογές και μετά να κλείσει η αξιολόγηση,   ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε  ότι  «το αίτημα για εκλογές είναι διαρκές και το αποσυνδέω από την αξιολόγηση», ενώ πρόσθεσε ότι   κακώς υπήρξε αυτή η παρανόηση.  «Εμείς λέμε να κλείσει με τον  καλύτερο τρόπο, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο» πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση φέρνει το τέταρτο μνημόνιο από το παράθυρο και δεσμεύει τις επόμενες γενιές», υποστήριξε επίσης πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος κατέστησε σαφές  ότι «δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα Τσίπρα» και τόνισε πως θα διεκδικήσει δημοσιονομικό χώρο και μικρότερα πλεονάσματα. «Δεν ψηφίζουμε το όλο δημοσιονομικό πακέτο. Ο κ. Τσίπρας φέρει  το βάρος να το  ψηφίσει ο ίδιος» επισήμανε.       

Κριτική άσκησε και στους εταίρους, αναφέροντας ότι είναι υπερβολικές οι απαιτήσεις τω δανειστών. « Υπάρχει ευθύνη και  στους δανειστές οι οποίοι προσέρχονται με υπερβολικές απαιτήσεις. Υπερβολική είναι και η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια δεκαετία,  αλλά ο κ. Τσίπρας την  δέχτηκε. Αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος» τόνισε.  

Σχετικά με το αν θα  εφαρμόσει τα μέτρα σημείωσε πάντως ότι «εγώ δεν είμαι αυτός που στείλω επιστολές σήμερα ότι δεν θα εφαρμόσω το πακέτο, όπως έκανε στο παρελθόν ο κ. Τσίπρας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, σε αντιδιαστολή με το κομματικό κράτος που όπως υποστήριξε οικοδομεί  η σημερινή κυβέρνηση. Για μια ακόμη φορά διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις αλλά και ότι δεν θα δεχθεί όσες παράνομες μονιμοποιήσεις έγιναν, ενώ  δεσμεύθηκε και για την αξιολόγηση στο Δημόσιο.

«Και αυτοδύναμοι να είμαστε θα επιδιώξουμε την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση»  

Σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι θα επιδιώξει συνεργασία με πρόσωπα εκτός ΝΔ ακόμη κι αν κερδίσει την αυτοδυναμία, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.   

«Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές αλλά και  αυτοδύναμοι  να είμαστε θα κοιτάξω να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση.  Σε αυτή την προσπάθεια δεν χωράει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μία νερόβραστη κυβέρνηση»  τόνισε.

Για το ενδεχόμενο να διεξαχθεί δεύτερη αναμέτρηση με απλή αναλογική,  δήλωσε ότι θα είναι ένα  καταστροφικό σενάριο  και θα  επιδιώξει να το αλλάξει αμέσως μετά τις εκλογές, με την  ψήφιση ενός  διαφορετικού καιν καλύτερου συστήματος, με  μικρότερες εκλογικές  περιφέρειες.  

Σχετικά με τον αν θα επιδιώξει την δικαστική διερεύνηση των όσων έγιναν το καλοκαίρι του 2015 και οδήγησαν στα capital controls, επισήμανε ότι πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, αλλά δεν είναι υπέρμαχος της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής.    

 Για Παπανδρέου –Καραμανλή και τις ευθύνες  για την κρίση   

Σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες για το πώς φτάσαμε στην κρίση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι υπάρχει  αναλογική ευθύνη για το χρόνια που  κυβέρνησε η ΝΔ, αλλά πρόσθεσε  ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε το θάρρος να πει την αλήθεια και να ζητήσει θυσίες.

Δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ:   

«Έχουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για τα χρόνια που κυβερνήσαμε. Έχω κάνει την αυτοκριτική μας. Είχα πει ότι η ήπια προσαρμογή παραήταν ήπια. Υπάρχουν ευθύνες, αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε την αλήθεια στον λαό έστω και με καθυστέρηση. Ο Παπανδρέου χωρίς να το καταλάβει μας οδήγησε σε τραγικές συνθήκες. Ο Καραμανλής είχε το θάρρος να πει την αλήθεια, να ζητήσει θυσίες, και συναίνεση. Χρέος της αντιπολίτευσης είναι να λέει την αλήθεια έστω και αν είναι σκληρή. Δεν θέλω κανείς να γυρίσει να μου πει αλλά είπες και άλλα έκανες. Εγώ πρωταγωνιστής σε βιντεάκι σαν αυτά του Τσίπρα για τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνω». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top