Η επιστροφή των θεσμών και το ΠΡΩΤΟ κρίσιμο ραντεβού με την ελληνική πλευρά

Με τα βλέμματα στραμμένα στην ... υπογραφή του staff level agreement- Πρώτη ανάρτηση 08:27

Οι εκπρόσωποι των θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα και εκ νέου σήμερα, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του STAR, Σπύρος Δημητρέλης, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει το staff level agreement, αν υπάρξει θέληση και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να χρειαστεί κι ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτή την επίσκεψη.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:

-10:30. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε.

-12:00. Ενέργεια

-19:00. Επισκόπηση

-20:30. Δημοσιονομικά

Σκοπός των επικεφαλής είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές, σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων.

Ειδικότερα, για να υπογραφεί μια συμφωνία (staff level agreement), θα πρέπει η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί να συμφωνήσουν :1) στα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

2) στο πακέτο επιπλέον μέτρων για το 2019-2020 που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας και των συντάξεων, αλλά και τα αντισταθμιστικά μέτρα. Το εν λόγω πακέτο περιλαμβάνει σταδιακή μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 ευρώ στα 5.909 ή και χαμηλότερα, η αύξηση του ομαδικού ορίου απολύσεων από το 5% στο 10% και η μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.  

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ευρωζώνης με το ΔΝΤ για τον καθορισμό της χρονικής περιόδου και του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα από το 2018 και μετά, καθώς και για την επίτευξη ενός συμβιβασμού με το ΔΝΤ σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

ΔΕΙΤΕ επίσης: Το μεγάλο παζάρι: Έρχεται η τρόικα και φέρνει… ΚΟΥΡΕΜΑ σε αφορολόγητο και συντάξεις

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top